Verpleegkundige 4 | Friesland College
Veel aandacht voor de patiënt, snel en praktisch kunnen handelen, de goede beslissingen nemen. Dat hoort bij de boeiende en verantwoordelijke baan van een verpleegkundige. Een baan met veel afwisseling. Wassen en aankleden, verpleegkundige handelingen als bloedprikken, temperatuur opnemen, infuus aanleggen, wonden verzorgen. Overleggen met collega's, familie en artsen. Het is maar een greep uit de taken die je hebt. Voor je toewijding krijg je vaak veel terug: patiënten die dankbaar zijn voor jouw inzet! Scholen, bijscholen, omscholen? 
Wat je ook wilt, het Friesland College biedt in de richting Zorg, Service & Welzijn ook diverse interessante opleidingsmogelijkheden voor volwassenen. En dat is mooi, want de sector zit te springen om goed opgeleid personeel! In veel gevallen is maatwerk mogelijk. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren! 
Kijk 
hier voor meer info en kom langs om jouw route met ons te bespreken.

Je bent dus iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. Het liefst om anderen te helpen. Kwetsbare mensen, die om verschillende redenen jouw zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, herstellen van een operatie, psychische problemen hebben of gehandicapt zijn. Je bent alert en houdt de gezondheid van je patiënten goed in de gaten. Je bent geduldig, kunt goed luisteren en op een heldere manier vragen beantwoorden van patiënten en hun familie.

DE OPLEIDING
Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je zorgvragen herkent en analyseert. Je verdiept je in verschillende aandoeningen, de medische en verpleegkundige behandeling en begeleiding daarbij. Je leert hoe je de zorgvrager kunt ondersteunen. Gedurende je opleiding maak je kennis met de verschillende velden van de gezondheidszorg:

  • verpleeg- en verzorgingshuizen
  • thuiszorg
  • revalidatie
  • geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • gehandicaptenzorg
  • ziekenhuis

Praktijkgestuurd leren
Als je kiest voor een opleiding bij het Friesland College, kies je voor praktijkgestuurd leren. Het startpunt van jouw leerproces ligt bij de ervaringen die jij opdoet in de praktijk. Afhankelijk van welke opleiding je kiest en van de beschikbaarheid van praktijkplaatsen, start je bij een bedrijf/instelling in de praktijk óf op school waarbij je stage loopt. Zeker is dat waar je ook start, de praktijk sturend is.

Je leert door terug te kijken op wat je gedaan en geleerd hebt én door de begeleiding die je krijgt van docenten en medewerkers in de het bedrijf of de instelling. Zo ontdek je wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Daarmee ga je aan de slag in de werkplaatsen en de praktijk.

Het leren in de praktijk heeft twee voordelen:

  • Je leert effectiever, want je staat immers midden in de praktijk en kunt meteen de vaardigheden en kennis die je geleerd hebt toepassen
  • Je raakt snel gemotiveerd voor het beroep waarvoor je gekozen hebt. Of je ontdekt snel dat een ander beroep beter bij je past. 

Of je nu op school begint of in de praktijk, de route die je volgt leidt tot één en hetzelfde examen. In dat examen laat je zien of je de kwalificaties hebt behaald die passen bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen.

Diploma en dan ...
Je kunt aan het werk in het brede veld van de zorgsector: in verpleeghuizen, revalidatie, de thuiszorg, in instellingen voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten, met psychiatrische patiënten of in het ziekenhuis. Je werk kun je dan vaak combineren met specialistische opleidingen en cursussen. Ook kun je doorstromen naar hbo-verpleegkunde of een andere hbo-opleiding.

Toelatingseis
Je kunt je aanmelden voor deze opleiding als je het diploma vmbo-(gemengd) theoretisch hebt of als je een overgangsbewijs hebt van havo 3 naar 4.

Start
De opleiding Mbo-Verpleegkundige start in augustus en, bij voldoende aanmeldingen, in februari.