Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg 3 | Friesland College
Maatschappelijk verzorgende: twee diploma's
Ben jij op zoek naar afwisselend werk, waarin je veel voor mensen kunt betekenen? En staat aandacht voor mensen bij jou hoog in het vaandel? Denk dan eens aan Maatschappelijk verzorgende. Of je nou voor ouderen, zieken, gehandicapten of mensen met psychische problemen werkt, één ding is zeker: je krijgt veel waardering voor jouw inzet!
Scholen, bijscholen, omscholen? 
Wat je ook wilt, het Friesland College biedt in de richting Zorg, Service & Welzijn ook diverse interessante opleidingsmogelijkheden voor volwassenen. En dat is mooi, want de sector zit te springen om goed opgeleid personeel! In veel gevallen is maatwerk mogelijk. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren!  Kijk
hier voor meer info en kom langs om jouw route met ons te bespreken.

 

 

 

 

 

 

 

Kies je voor Maatschappelijk verzorgende, dan haal je twee diploma's op niveau 3: Verzorgde-IG én Medewerker maatschappelijke zorg 3.

Met deze twee opleidingen ben jij breed opgeleid en klaar voor een toekomst in de veranderende wereld van zorg en welzijn!

Zorg en welzijn combineren
De veranderingen in de sector brengen met zich mee dat welzijn en zorg steeds meer gecombineerd worden aangeboden. Als maatschappelijk verzorgende kun jij dat als geen ander! Je werkt bij verstandelijk gehandicapten of bij volwassenen die om verschillende redenen jouw hulp nodig hebben. Zoals ouderen, die graag zo lang mogelijk thuis willen wonen, mensen in kleinschalige woonvormen of cliënten met een beperking. In je werk is het belangrijk dat de cliënten zoveel mogelijk zelf de regie nemen. Jij stimuleert dit.

Jouw taken als maatschappelijk verzorgende
Je ondersteunt bij wonen, het huishouden en de persoonlijke verzorging. Daar waar nodig bied je zelf de verzorging en soms verricht je eenvoudige verpleegtechnische handelingen. Als er iets verandert in de gezondheidstoestand van een cliënt, zowel op somatisch als op psychosociaal gebied, dan herken je dit en onderneem je actie. Je stimuleert de zorgvrager om deel te nemen aan dagbesteding of andere activiteiten en je biedt ondersteuning hierbij. Je houdt in je werk rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten, met normen en waarden en achtergrond van de zorgvrager. Naast dit alles werk je ook steeds aan de kwaliteit en deskundigheid van jezelf en van de afdeling waar je werkt.

DE OPLEIDING
Je verdiept je in de meest voorkomende ziektebeelden en in ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) bij zorgvragers in de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je leert over de verschillende doelgroepen, de mogelijke communicatietechnieken, ontwikkelingspsychologie, begeleidings-methodieken en het aanbieden van activiteiten. Ook oefen je eenvoudige verpleegtechnische handelingen.

Praktijkgestuurd leren
Als je kiest voor een opleiding bij het Friesland College, kies je voor praktijkgestuurd leren. Het startpunt van jouw leerproces ligt bij de ervaringen die jij opdoet in de praktijk. Afhankelijk van welke opleiding je kiest en van de beschikbaarheid van praktijkplaatsen, start je bij een bedrijf/instelling in de praktijk óf op school waarbij je stage loopt. Zeker is dat waar je ook start, de praktijk sturend is.

Je leert door terug te kijken op wat je gedaan en geleerd hebt én door de begeleiding die je krijgt van docenten en medewerkers in de het bedrijf of de instelling. Zo ontdek je wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Daarmee ga je aan de slag in de werkplaatsen en de praktijk.

Het leren in de praktijk heeft twee voordelen:

  • Je leert effectiever, want je staat immers midden in de praktijk en kunt meteen de vaardigheden en kennis die je geleerd hebt toepassen
  • Je raakt snel gemotiveerd voor het beroep waarvoor je gekozen hebt. Of je ontdekt snel dat een ander beroep beter bij je past. 

Of je nu op school begint of in de praktijk, de route die je volgt leidt tot één en hetzelfde examen. In dat examen laat je zien of je de kwalificaties hebt behaald die passen bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen.

Duur
De opleiding duurt 3 jaar.

Diploma en dan ...
Na de opleiding kun je doorstromen naar de mbo-opleidingen op niveau 4: Maatschappelijke zorg persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg/ specifieke doelgroepen, Verpleegkunde, Sociaal maatschappelijke dienstverlening of Sociaal cultureel werk.  

Opleiding in cijfers:

 

Nu aanmelden voor deze opleiding