Eerste medewerker fastservice/catering 3 | Friesland College

Bij fastservice- of cateringbedrijven houd jij je bezig met het verkopen en bereiden van voorbewerkte producten. Bijvoorbeeld snacks en kleine gerechten, warme en koude dranken. Als eerste medewerker ben je de rechterhand van je manager. Of misschien ben je wel de manager in opleiding. Je geeft leiding aan een kleine groep medewerkers, coacht je collega’s en zorgt dat de regels in het bedrijf worden nageleefd. Je coördineert de dagelijkse werkzaamheden en bent verantwoordelijk voor de ontvangst en opslag van goederen en grondstoffen. Kortom, als eerste medewerker fastservice zorg jij dat alle werkzaamheden soepel verlopen en dat je gasten optimaal worden bediend.

Wat moet je kunnen?
Je bent servicegericht en daarom houd je graag rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent creatief en komt met oplossingen en voorstellen voor nieuwe werkwijzen. Je bent stressbestendig en je bent bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Je bent open en eerlijk naar medewerkers en klanten.

Waar kun je werken?
Je werkt bij fastservicebedrijven of bij cateringorganisaties. Denk hierbij aan buffetrestaurants, cafetaria’s, strandpaviljoens, ijssalons, koffiezaken, tearooms, lunchrooms, pizza-afhaal, bezorgbedrijven of pannenkoekenrestaurants.

DE OPLEIDING

Tijdens de opleiding leer je hoe je bedrijfsruimtes bedrijfsklaar maakt en hoe je producten bereidt. Je oefent verkoophandelingen en leert hoe je ervoor zorgt dat de klanten gastvrij ontvangen worden. Ook krijg je te maken met voorraadbeheer en bestellingen. Je oefent in leidinggeven en coördineren en leert hoe je planningen maakt.

Dit alles leer je door middel van de volgende vakken:

  • Warenkennis en Voedingsleer
  • Sociale Hygiëne
  • Gastvrijheid
  • Hygiënisch werken/HACCP
  • Kwaliteitszorg
  • Wet- en regelgeving

Daarnaast heb je algemene vakken als Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan & Burgerschap.

Theorie en praktijk
Volg je de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (bol), dan heb je in de eerste periode van 10 weken theorie en interne stage op school. Daarna ga je de rest van het eerste schooljaar 2 dagen extern op stage, heb je 2 dagen theorie op school en 1 dag interne stage op school. Heb je al een baan in deze richting, dan ga je, naast je werk van minimaal 16 uur, één dag per week naar school. Je volgt de opleiding dan via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Toelating
Om te kunnen starten heb je een afgeronde mbo-opleiding Medewerker fastservice/catering op niveau 2 nodig. Je kunt ook instromen met een ander relevant mbo-diploma op niveau 2 of met een vmbo-diploma kader/theoretisch.

Duur
De opleiding duurt twee jaar. Heb je werkervaring of de juiste vooropleiding dan rond je de opleiding gemiddeld in 1 tot 1,5 jaar af.

Opleidingsplaats
Leeuwarden

Kosten
Naast wettelijk verplicht schoolgeld [link naar pagina op website over kosten], betaal je voor je opleiding extra kosten voor leermiddelen, kleding, gastronomie en excursies. Voor de bol-opleiding is dit ongeveer € 400, voor bbl ongeveer € 350. Dit is inclusief de examenkosten van het onderdeel Sociale Hygiëne.

Diploma en dan
Met je diploma kun je aan het werk bij bedrijven zoals hierboven genoemd staan. Je kunt ook aan de slag bij een cateraar die de catering verzorgt bij bedrijven, in het onderwijs of bij een zorginstelling. Veel mogelijkheden dus!

Direct aanmelden voor deze opleiding