Voorschakeltrajecten

Mensen weer op pad helpen naar werk of een opleiding: dat is wat een voorschakeltraject kan doen. Bijvoorbeeld als men wil overstappen naar een andere sector, op zoek moet naar een andere baan of als men lang uit het arbeids- of studieproces is. Via een kort traject komt een deelnemer op het juiste spoor en kan men aan het werk of, indien gewenst, verder met een cursus of beroepsopleiding.

Hieronder ziet u voorbeelden van voorschakeltrajecten die we nu al kunnen uitvoeren. Wilt u deze of een soortgelijk traject aanbieden aan uw cliënten, neemt u dan vooral contact op met ons. In overleg met u maken we graag een traject op maat.

Voorbereiding op het mbo
3 dagdelen

Voor mensen die al weten dat ze een mbo-opleiding willen doen, maar nog niet in welke richting en vorm. Ze krijgen inzicht in hun interesses, kwaliteiten en valkuilen, leren hoe het mbo in elkaar zit, welke opleidingen worden aangeboden en bij hen passen en hoe ze zich kunnen voorbereiden.

Werken in een Klantcontactcentrum (KCC)
7 dagdelen    

In Leeuwarden zijn een groot aantal KCC’s gevestigd. Binnen deze centra is men altijd op zoek naar medewerkers. Het profiel van deze medewerkers sluit niet altijd aan bij de kandidaten die gevonden worden. Om de match van de kandidaten te optimaliseren biedt het Friesland College een voorschakeltraject aan. In dit traject worden de potentiële kandidaten gescreend en voorbereid op de werkzaamheden die zij zullen verrichten binnen een KCC.

Werken met kinderen
4 tot 10 dagdelen     

Er zijn verschillende mbo-opleidingen en cursussen in de kinderopvang en het basisonderwijs. Maar hoe weet men nou wat het beste past? Het kan lastig zijn daarin een juiste keuze te maken. Een keuze die past bij de ambitie en interesses van cliënten. Dit voorschakeltraject ‘Werken met kinderen’ helpt hen daarbij en geeft ze een kijkje in de wereld van werken en leren in de kinderopvang of in het onderwijs. 

Werken in de sector Zorg, Service & Welzijn
8 dagdelen

In dit traject maken deelnemers kennis met het werkveld van Zorg, Service & Welzijn en oriënteren ze zich op een opleiding in deze sector. Met welke doelgroepen krijgen ze te maken, welke verschillende soorten zorg zijn er en hoe kun je je voorbereiden op een opleiding in deze sector.     

Oriëntatie in de techniek voor de beginnend vakman, niveau 1
4 tot 6 dagdelen

Dit voorschakeltraject voor de beginnend vakman bieden we aan in de vorm van een carrousel. Zo maken deelnemers kennis met verschillende technische vaardigheden en opleidingsmogelijkheden. Men ervaart welke skills nodig zijn om een juiste keuze te kunnen maken voor een passend vervolg. De technische vaardigheden die aan de orde komen zijn: metaalbewerking, lassen, houtbewerking, schilderen, installatie- en elektrotechniek, veilig en milieubewust werken.

Oriëntatie in de Techniek, niveau 3
3 dagdelen

In het technische landschap van vandaag is veel vraag naar goed geschoolde werknemers. Mensen die affiniteit hebben met techniek en gemotiveerd zijn om te leren en werken als technische vakspecialist. Het gaat hierbij om functies op mbo-niveau 3. Dit voorschakeltraject laat deelnemers kennismaken met verschillende technische opleidingen. Men ervaart welke skills nodig zijn om een juiste keuze te kunnen maken voor een passend vervolg, bijvoorbeeld in een bbl-opleiding. De technische opleidingen waar men mee kennismaakt zijn Autotechnicus, Autospuiter, Mobiele werktuigen, Logistiek werkvoorbereider/planner, Bouwtechnicus (allround vakman), Elektrotechnicus, Installatietechnicus, Allround meubel- en scheepsbouwer, Allround constructiewerker, Mechatronica en Procesoperator.

Basisvaardigheden Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden
maatwerk: duur afhankelijk van start- en gewenst eindniveau deelnemer

Het voorschakeltraject basisvaardigheden bestaat uit verschillende modules. Nederlands en rekenen wordt in modules van 10 weken aangeboden. Het aantal benodigde modules voor een deelnemer is afhankelijk van het startniveau en het te behalen eindniveau. De inhoud is maatwerk en wordt in de intake vastgesteld. Een module omvat 6 uur begeleiding door een docent en 6 uur zelfstudie. Digitale vaardigheden wordt aangeboden in 10 weken (2 uur begeleiding door een docent en 2 uur zelfstudie per week).