Mbo-opleidingen voor volwassenen

Alle mbo-opleidingen van het Friesland College zijn ook toegankelijk voor volwassenen. In veel gevallen kun je, afhankelijk van opleiding en ervaring, een opleiding versneld doorlopen. Bij sommige opleidingen, als veel volwassenen deelnemen, kom je in een groep met alleen volwassenen. Andere opleidingen volg je samen met de jongeren.

Mbo voor volwassenen

Overzicht alle mbo-opleidingen Friesland College.

Opleidingen in onderstaande richtingen worden het meest door volwassenen gevolgd:

Werken en leren (bbl)

Wil je weer aan de slag, wil je om-of bijscholen? En zou je ook snel aan het werk willen? Dan is een bbl-opleiding, waarin je gaat werken en leren tegelijk, wellicht een optie. De afkorting bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je werkt meestal vier dagen in de week en daarnaast ga je twee dagdelen naar school. Vaak overdag maar bij sommige opleidingen soms ’s avonds.

Doordat je werken en leren combineert, pas je de theorie die op school aan de orde komt meteen  toe in de praktijk. Op deze manier werk je toe naar een erkend mbo-diploma en heb je ondertussen toch al een inkomen. Daarnaast willen werkgevers in veel gevallen (een deel van) de studiekosten voor hun rekening nemen, zeker in de sectoren waar veel vraag is naar medewerkers. Denk aan de zorgsector, horeca en techniek.

Dus, waar wacht je nog op? Daag jezelf uit en meld je aan voor een bbl-opleiding!

Overzicht van alle bbl-opleidingen van het Friesland College.

Overzicht bbl-opleidingen per richting:

Techniek

Zorg, Service & Welzijn

Commerciële dienstverlening

Creatieve industrie en Pedagogisch werk (D'Drive)

Meer informatie over bbl 

Niveaus en duur

Ook in bbl-opleidingen herken je de mbo-niveaus 1 tot en met 4, van assisterend tot specialist. Heb je al een mbo-opleiding op bijvoorbeeld niveau 2 dan kun je ook kiezen om door te gaan naar niveau 3. Over het algemeen duurt een niveau 2-opleiding 1-2 jaar, niveau 3 duurt 2-3 jaar en niveau 4 neemt 3 tot 4 jaar in beslag. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring kun je soms sneller door een opleiding. 

Leerbedrijf

Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn. Zo weet je zeker dat je er een goede opleiding kunt krijgen. Vraag bij het bedrijf of bij de instelling waar je werkt of ze erkend zijn.

Voor de bbl-opleiding is het nodig dat je een arbeidsovereenkomst hebt met een organisatie die past bij je opleiding. Heb je deze nog niet, dan kan school je hiermee soms helpen. Tussen de school, het leerbedrijf en jou wordt vervolgens een praktijkovereenkomst gesloten waarin de rechten en plichten staan van alle betrokken partijen.

Salaris

Wat je verdient hangt onder andere af van het aantal uren dat je werkt, de sector, het niveau en je leerjaar. In de opleidingsperiode zul je nog niet het salaris verdienen dat bij je uiteindelijke diploma hoort.