Friesland College Friesland College Friesland College

Ondersteuning thuis

In dit scholingstraject word je opgeleid tot de nieuwe medewerker Ondersteuning thuis. Je bent niet alleen inzetbaar voor hulp bij de huishouding, maar je kan ook laagcomplexe werkzaamheden uitvoeren in de persoonlijke verzorging. Je werkt nauw samen met meerdere professionals die werkzaam zijn in de thuissituatie van de cliënten.

Hoe leer je

Tijdens deze praktijkgestuurde scholing doe je ervaring op in de ‘echte’ praktijk en krijg je theoretische ondersteuning door middel van workshops, lessen en e-learning over de verschillende onderdelen. Daarnaast oefen je in het skills lab vaardigheden die je nodig hebt voor de ondersteuning thuis. Je leert welke taken je wel en welke taken je niet mag uitvoeren. Zo wordt je breder opgeleid en kan je de cliënt ook ondersteunen bij persoonlijke zorg en de activiteiten in het dagelijks leven. Je leert kennis en vaardigheden op niveau 2 van het MBO. De cursus wordt aangeboden in de vorm van online en fysieke bijeenkomsten conform RIVM-richtlijnen.

Wat leer je

De inhoud van de cursus bestaat uit:

 • ondersteuning bij wonen en huishouden
 • ondersteuning bij persoonlijke verzorging en ADL
 • basiskennis met betrekking tot anatomie, gezonde voeding, ziekte beelden, doelgroepen zorg en welzijn.
 • communiceren met de cliënt en het stimuleren van de zelfredzaamheid, technische hulpmiddelen hanteren, eet- en drinkgedrag observeren, voeding volgens zorgplan bereiden
 • signalen rondom huiselijk geweld en/of eenzaamheid opvangen en protocollen gebruiken

Kosten

Maatwerk. Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel.

Start maart 2021 (in company op aanvraag)

De scholing start op woensdag 3 maart, van 17.00 - 20.00 uur, bij minimaal 10 en maximaal 16 deelnemers. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij te veel inschrijving kom je op een wachtlijst voor de volgende scholing.

Toelating

Je hoeft geen diploma te hebben om deze scholing te volgen. Wel moet je werkzaam zijn als huishoudelijke hulp of een andere relevante werkplek hebben voor minimaal 16 uur per week.

Beoordeling

Je sluit de scholing af met praktijkexamen. Je wordt hierin beoordeeld op je kennis en vaardigheden m.b.t. het dossier van ondersteuning thuis.

Diploma

Als je aan alle eisen hebt voldaan, ontvang je  het landelijk erkend mbo-certificaat ondersteuning thuis.

In het kort

 • Diploma: mbo certificaat Ondersteuning thuis.
 • Duur: 12 weken inclusief examen.
 • Kosten: € 875,00 incl. lesmateriaal en examen. Soms betaalt je werkgever een deel van de kosten.
 • Cursusdagen: Afhankelijk van de start van de scholing worden deze bekend gemaakt. De scholing kan ook op een avond plaats vinden.
 • Studiebelasting: 8 dagdelen van 3 lesuren, praktijk minimaal 16 uur per week, zelfstudie: afhankelijk van ervaring 2-4 uur per week.
 • Studievorm: Praktijk, online en klassikale scholing.
 • Locaties: Heerenveen, Leeuwarden (wordt bepaald aan de hand van de inschrijvingen). In company op aanvraag.

Aanmelden

Geïnteresseerd in dit keuzedeel? Aanmelden gaat eenvoudig en snel op deze pagina. Na aanmelden zal er zo spoedig mogelijk contact met je worden opgenomen.

Zorg, Service & Welzijn