Friesland College Friesland College Friesland College

Basiscursus gistdegen

Een introductie in het bakkersvak. Leer in 10 weken de basis van het broodbakken. Een cursus van Friesland College en Bakery Sweets Center.

Wat ga je leren

  • Grondstoffenkennis: wat is meel, wat doet gist, hoe werkt broodverbetermiddel? Hoe reageren grondstoffen op elkaar en met welke verhoudingen werk je?
  • Het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem.

Hoe leer je

Als student aan het Friesland College doe je zoveel mogelijk echte ervaringen op. Dat noemen we praktijkgestuurd leren. Je leert niet alleen wat je moet doen, maar ook wáárom je dit doet. Wat doet gist, waarom voeg je zout toe en wat gebeurt er in een rijskast? Zo stoom je jezelf klaar voor een baan in de bakkerij.

Kosten

€ 1.300 incl. grondstoffen en lesmateriaal. Soms betaalt je werkgever (een deel van) de kosten. Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel.

Toelating

Voor deze cursus heb je geen voorkennis van het bakkersvak nodig. Je begint bij de basis. Je leert de basisvaardigheden die een broodbakker nodig heeft. Je kiest voor deze cursus omdat een baan in de bakkerij je wat lijkt, of omdat je je grondstoffenkennis op peil wilt houden.

Startdatum

De cursus start op 12 mei (10 weken, 1 dag per week). De cursus start bij minimaal 8 deelnemers. Is er geen plek? Dan nemen we contact met je op voor een plekje op de wachtlijst. Of je schrijft je in voor de volgende lichting. 

Lesmomenten

Nader te bepalen.

Studiebelasting

  • 10 dagdelen van 4-5 lesuren
  • Stage: afhankelijk van ervaring. Hiervoor maken we gebruik van het netwerk van Bakery Sweets Center.
  • Zelfstudie: afhankelijk van ervaring

Locatie

  • Friesland College, Leeuwarden (Julianalaan 97)
  • In company op aanvraag

Evaluatie

Na afloop van de cursus bespreek je met je docent wat je geleerd hebt en wat je gaat doen met deze nieuwe kennis. Heb je een stageplek kunnen bemachtigen bij een van de partners die aangesloten zijn bij Bakery Sweets Center, dan volgt er vanuit deze werkgever ook nog een evaluatie. Dit kan eventueel samen met met jouw docent.

Erkenning

Net als in het ‘echte leven’, is het belangrijk dat je op tijd bent, je werkkleding draagt en je opdrachten uitvoert. Heb je dit naar behoren gedaan en is de docent tevreden over jouw inzet, dan ontvang je een bewijs van deelname/certificaat Basiscursus gistdegen. Ondertekend door de bakkerijdocent, goedgekeurd door Bakery Sweets. Center.

Over Bakery Sweets Center

Bakery Sweets Center is een netwerk van bakkerij- en zoetwarenbedrijven in Noord-Nederland. Friesland College verbindt zich aan dit netwerk. Onder meer door cursussen te creëren die afgestemd zijn op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Om zo baangarantie te bevorderen.

Aanmelden

Geïnteresseerd in deze cursus? Voor meer informatie over deze cursus kun je terecht bij Jurjen Albertsma, j.albertsma@fcroc.nl. Of meld je aan voor een (gratis en)vrijblijvend studie-/loopbaangesprek.

 Aanmelden voor deze cursus gaat eenvoudig en snel op deze pagina. Na aanmelden zal er zo spoedig mogelijk contact met je worden opgenomen.