Mobiele werktuigen | Friesland College

Mobiele werktuigen zoals trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers, golfkarren, maar ook heftrucks, graafmachines en shovels: het zijn mooie staaltjes techniek. Als monteur mobiele werktuigen weet je alles van dit soort machines en zorg jij ervoor dat ze zonder storing veilig hun werk kunnen doen.

Waar kun je werken?
Je kunt aan het werk in een onderhouds-/reparatiebedrijf of bij een reparatieservice-dienst van een machineleverancier of importeur/dealer. Je kuhnt ook aan de slag bij landbouwmechanisatiebedrijven. Als je als monteur mobiele werktuigen in de grond-, water- en wegenbouw werkt, maak je meestal deel uit van een materieeldienst of vergelijkbaar bedrijfsonderdeel. Een machine met een storing zal vaak ter plaatse moeten worden gerepareerd. Je werkt dus niet alleen in een werkplaats maar ook op locatie buiten. En soms zelfs in het buitenland.

Wat doe je als (allround) monteur mobiele werktuigen?
Allereerst zul je als monteur mobiele werktuigen het onderhoud voor je rekening nemen. Daarnaast zul je eenvoudige reparaties en veranderingen aan machines verrichten. Hierbij is het soms nodig om constructie- en verspanende werkzaamheden te doen. Al ben je geen machinist of chauffeur, je kunt met deze machines overweg. Als je op locatie werkt, ga je om met machinisten, chauffeurs en andere opdrachtgevers.
Ben je allround monteur, dan assisteer je bij complexe storingen en reparaties en bij machine inspecties en keuringen. Omdat werken aan dit soort machines gevaarlijk kan zijn, weet je alles over veiligheid. Ook ben je op de hoogte van hoe je milieubewust om moet gaan met alle materialen waarmee je werkt.

Iets voor jou?
Je hebt aanleg voor techniek. Je kunt planmatig, systematisch en nauwkeurig werken. Je bent niet bang voor vieze handen. Je bent dienstverlenend ingesteld. Je doet graag dingen samen met anderen, maar je kunt ook goed alleen werken. Je hebt geen moeite met wisselende omstandigheden en kunt goed omgaan met werkdruk. Bovendien heb je aandacht voor veiligheid en milieu. Past dit bij jou? Dan wordt dit misschien jouw toekomstige beroep!
Waaruit kun je kiezen:

In de richting Monteur mobiele werktuigen bieden we de volgende mbo-opleidingen aan: