Veelgestelde vragen

STAP-budget

Hieronder vind je veelgestelde vragen over het STAP-budget.

We hebben volop keuze in allerlei sectoren. Ontdek hier het STAP cursusaanbod van Friesland College!

Het STAP-budget is voor iedere werkende (in loondienst of als ondernemer) en werkzoekende.
Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.

Je STAP-inschrijving bij Friesland College wordt pas definitief zodra het STAP-budget door het UWV is toegekend. Wordt je STAP-budget subsidieaanvraag niet goedgekeurd, dan kun je nog steeds deelnemen aan de cursus. De kosten betaal je dan zelf, of wellicht wil je werkgever de kosten hiervoor dragen. Neem dan contact op met het Friesland College.

Aanvragen van het STAP-budget is heel eenvoudig. Je meld je bij Friesland College aan voor de cursus of opleiding van je keuze die in aanmerking komen voor het STAP-budget. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldbewijs. Meld je dus op tijd aan, want alleen met dit aanmeldbewijs kun je het STAP-budget online aanvragen via stapuwv.nl. Na goedkeuring betaalt UWV je opleiding. Wanneer je opleiding meer dan € 1.000,- kost, dan betaal je de rest zelf (of je werkgever). UWV verwacht wel dat je de opleiding ook volgt. Doe je dat niet of niet voldoende, dan kan UWV besluiten dat je de STAP-subsidie moet terugbetalen.
Bekijk hier het STAPpenplan!

Er is jaarlijks 180 miljoen euro beschikbaar gesteld door de overheid. Dit wordt in 5 aanvraagtijdvakken verdeeld. Aangezien er erg veel animo is voor het aanvragen van het STAP-budget is snel handelen noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen.
Wanneer het budget voor een tijdvak op is, dan kun je geen aanvraag meer doen in dat aanvraagtijdvak.

Op = Op, wees er snel bij!
Tijdvakken:

  • 1 mei t.e.m. 30 juni 2022 (opleiding start uiterlijk september 2022) vanaf 4 weken na aanvraag, doch uiterlijk 30 september
  • 1 juli t.e.m. 31 augustus 2022 (opleiding start uiterlijk november 2022) vanaf 4 weken na aanvraag, doch uiterlijk 30 november
  • 1 september t.e.m. 31 oktober 2022 (opleiding start uiterlijk januari 2023) vanaf 4 weken na aanvraag, doch uiterlijk 30 januari
  • 1 november t.e.m. 31 december 2022 (opleiding start uiterlijk maart 2023) vanaf 4 weken na aanvraag, doch uiterlijk 30 maart

Per jaar kun je voor één opleiding STAP-budget aanvragen. Het is niet mogelijk om meerdere opleidingen met STAP-subsidie te volgen, ook niet als de scholing minder kost dan €1.000,-.

Op dit moment heeft het Friesland College geen opleidingen BOL of BBL die onder het STAP-budget vallen.

Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs binnen enkele dagen na je inschrijving.

Het UWV laat binnen maximaal vier weken weten of je aanvraag is goedgekeurd. Binnen deze vier weken kun je dus niet starten met de opleiding.

Wanneer je opleiding niet doorgaat meldt Friesland College dit de deelnemer De toekenning van je STAP-budget vervalt dan mogelijk, afhankelijk van het moment van aanmelding.

Voorbeeld 1: je meldt je aan voor 25 april bij een opleiding van het Friesland College. Op 1 mei vraag je het STAP budget aan. UWV laat binnen 4 weken aan jou weten dat het STAP budget aan je wordt toegekend. Start van de opleiding zou zijn 15 september, maar bij gebrek aan deelnemers start de opleiding pas per 1 januari. Je krijgt hiervan bericht van het Friesland College en je zult je dus moeten afmelden voor dit tijdvak van het STAP budget. Voor een volgende opleiding of cursus moet je een nieuwe aanvraag doen. In dat geval aanmelden bij het Friesland College uiterlijk 25 augustus, aanvraag STAP budget op 1 september. Start cursus uiterlijk 31 januari. Óf aanmelden bij Friesland College uiterlijk 25 oktober, aanvraag STAP budget op 1 november, start cursus uiterlijk 31 maart.

Voorbeeld 2: je meldt je aan voor 25 april bij een cursus van het Friesland College. Op 1 mei vraag je het STAP budget aan. UWV laat binnen 4 weken aan jou weten dat het STAP budget aan je wordt toegekend. Start van de cursus zou zijn 1 juni, maar bij gebrek aan deelnemers start de cursus pas per 15 september. Je krijgt hiervan bericht van het Friesland College. Je hoeft je niet af te melden voor het STAP budget, want de cursus start alsnog binnen 3 maanden na de sluitingstermijn van het tijdvak (in dit geval 30 juni + 3 maanden = 30 september).

Om definitief in aanmerking te komen voor het STAP-budget, dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. De scholing moet voltooid zijn met een diploma of certificaat, of je moet een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van minimaal 80% hebben behaald om in aanmerking te komen voor een Bewijs van deelname.

In je STAP-aanvraag geef je aan hoeveel geld je van bijvoorbeeld je werkgever krijgt om je opleiding mee te financieren. Het STAP-budget wordt dan met dat bedrag verlaagd.

Als je werkgever de cursus bekostigd, heb je geen recht op het STAP budget.
Als je met de werkgever afspraken maakt dat jij het STAP budget aanvraagt (max €1000) en de cursus is €1500, kan je wel met de werkgever afspreken dat de werkgever het restant van €500 bekostigt.

Nee, dat kan helaas niet. Als je al bent begonnen met een cursus of opleiding kun je geen aanspraak meer maken op het STAP-budget.

Voor 2022 kun je in ieder geval 1 keer STAP-budget aanvragen voor een meerjarige opleiding. De overheid bekijkt in de loop van het jaar hoe ze hier opvolging aan gaan geven en of je nog een keer voor de zelfde opleiding STAP-budget kunt aanvragen.