Friesland College Friesland College Friesland College

Veelgestelde vragen

Warm welkom

Alle mbo-scholen in Nederland gaan samenwerken in centrale aanmelding voor nieuwe studenten. In het Friesland College leidt dit al vanaf 1 februari 2021 tot een andere opzet van aanmelding en inschrijving. Inzet: een vlot ‘welkom’ zonder onnodige drempels én warm contact vanaf de aanmelding. Studenten dit dat willen, krijgen vanzelfsprekend alle gelegenheid voor een gesprek. Maar het verplichte intakegesprek vervalt. Nieuw zijn ook de welkomstbijeenkomsten.

Zie hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen van studenten.

 

Neem contact op met de studentenadministratie: aanmelden@fcroc.nl.

Dit betekent dat het Friesland College van jou een bevestiging wil om zeker te weten dat je mailadres klopt en zij de juiste gegevens van je hebben.

Stuur dan een mail naar aanmelden@fcroc.nl met je naam, adres en geboortedatum.

Log in op je persoonlijke mailaccount op FCLive, daar is de uitnodiging naar toe verzonden. Heb je de uitnodiging daar niet ontvangen, neem dan contact op met de studentenadministratie: aanmelden@fcroc.nl.

Binnen het Friesland College is iedereen welkom, mits je aan de toelatingscriteria voldoet. Daarom schrijft de school jou na aanmelding snel in en houdt je hierna goed op de hoogte van de vervolgstappen. Binnen 4-6 weken na aanmelding ontvang je bovendien een uitnodiging voor een welkomstbijeenkomst, waarin de school je informatie geeft over de opleiding en waar je zelf ook vragen kunt stellen.

De welkomstbijeenkomst is de eerste en een belangrijk contactmoment met jou als student. Hier maak je kennis met het Friesland College en de opleiding.

De welkomstbijeenkomst wordt georganiseerd in een groep met andere studenten. Tijdens de welkomstbijeenkomst krijg je meer informatie over het Friesland College, de opleiding(en) en het beroep. Studenten van de opleiding worden hier ook bij betrokken. Er is ruimte voor vragen in kleinere groepjes. Ook kun je nog een individueel gesprek aanvragen.

Neem hierover contact op met de contactpersoon, die vermeld staat in je uitnodiging. De uitnodiging vind je in jouw FCLive-mailaccount.

De welkomstbijeenkomst is een belangrijk onderdeel van de start van de introductie en begeleiding in je nieuwe opleiding. Daarom is het belangrijk dat je aanwezig bent. Als je echt niet aanwezig kunt zijn, meld je dan af bij de contactpersoon die vermeld staat in de uitnodiging. Dan plant de school een nieuwe datum voor je in.

De startersbijeenkomsten vinden plaats met de nieuwe klas, net voor de zomervakantie. De welkomstbijeenkomst is breder. Deze welkomstbijeenkomst is per school of voor meerdere opleidingen samen, bedoeld als eerste kennismaking met het Friesland College en de school, als introductie.

Tijdens de welkomstbijeenkomst is er alsnog gelegenheid om een gesprek aan te vragen.

Tijdens de welkomstbijeenkomst is er alsnog gelegenheid om een gesprek aan te vragen.

Na aanmelding bij een opleiding krijg je een vragenformulier toegestuurd. Hierin kun je aangeven dat je graag onderwijs op maat wilt volgen, dat rekening houdt met je topsportcarrière.

Meld je aan voor een loopbaanadviesgesprek. Ook kun je direct na aanmelding bij een opleiding nog in het vragenformulier aangeven dat je graag een studiekeuze gesprek wil.

Voor een numerus fixus opleiding is er een beperkt aantal opleidingsplaatsen voor studenten beschikbaar. Een numerus fixus opleiding kan daarnaast aanvullende eisen vragen aan de student. Meer informatie hierover staat vermeld op de website van de opleiding.

Het is belangrijk dat je je voor 1 mei aanmeldt voor een numerus fixus opleiding. Rond 1 mei is er een loting en krijg je bericht of je bent aangenomen of dat je op de wachtlijst bent geplaatst. Aanmeldingen die binnenkomen na 1 mei, worden automatisch op de wachtlijst geplaatst.

25615 - opleiding Sociaal Werker - 75 opleidingsplaatsen
25654 - opleiding Muzikant Uitvoerend - 16 opleidingsplaatsen
25654 - opleiding Muzikant Sounddesign - 16 opleidingsplaatsen
25651 - opleiding Acteur/Theater - 30 opleidingsplaatsen
25211 - opleiding Medewerker Productpresentatie - 24 opleidingsplaatsen
25633 - opleiding Mediavormgeving - 100 opleidingsplaatsen
25164 - opleiding Mode maatkleding niveau 4 - 25 opleidingsplaatsen
26103 - opleiding Content Creator (mediaredactiemedewerker) - 28 opleidingsplaatsen
25194 - opleiding AV-specialist - 30 opleidingsplaatsen
25158 - opleiding Interieuradviseur - 36 opleidingsplaatsen

Stuur dan een mail naar aanmelden@fcroc.nl.

De student is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkende leerwerkplek voor de start van het schooljaar. Op de websites Leerbanenmarkt en stagemarkt staan alle beschikbare en erkende stage- en leerwerkplekken genoemd.

Neem dan contact op met een van onze loopbaanadviseurs. Zij gaan dan hierover met je in gesprek.

Neem contact op met je coach van de opleiding om dit te bespreken.

Ja, maar in dat geval word je doorverwezen naar een van onze loopbaanadviseurs voor een gesprek over je studiekeuze.

Dat kan nu nog wel. Laat in dat geval wel tijdig weten naar welk ROC je voorkeur uitgaat.

Neem dan contact op met een van onze loopbaanadviseurs.

Bij het Friesland College kun je op verschillende momenten in het studiejaar instromen.

Check je FC Live mail account, daar is de uitnodiging naar toe verzonden. Of stuur een mail naar aanmelden@fcroc.nl