Veel gestelde vragen tijdens de vakantie | Friesland College

Wanneer start het studiejaar 2018-2019?
De 1e jaars BOL studenten zullen in veel gevallen met een introductieperiode beginnen in week 36

Ik ben mijn wachtwoord kwijt of het inloggen wil niet?
Via www.fclive.nl/resetwachtwoord kun je alle info vinden over wachtwoordbeheer. Als je het wachtwoord bent vergeten, dan kun je zelf een nieuwe aanvragen.?

Ik heb nog geen boekenlijst gekregen?
Als student krijg je geen boekenlijst/leermiddelenlijst toegestuurd, maar je kunt zelf de info ophalen via www.fclive.nl en klik op de tegel Leermiddelen. Hier staat de leermiddelenlijst van de opleiding waarvoor je staat ingeschreven. Let op of je staat ingeschreven voor de juiste opleiding, die je per 1-8-2018 gaat volgen. Tevens is hier een tabblad veel gestelde vragen opgenomen, over het bestellen van de leermiddelen.

Ik sta voor de verkeerde opleiding ingeschreven? Of ik sta nog niet ingeschreven voor de uitstroomrichting, die ik gekozen heb?
Als je dit met je coach hebt besproken en een mutatieformulier hebt ingevuld, kan het zijn dat de mutatie nog verwerkt moet worden. De mutaties worden tot en met 27-7-2018 verwerkt.
Is het dan nog niet verwerkt, dan is er iets niet goed gegaan. Neem in dat geval contact op met je coach.

Ik heb me pas aangemeld, maar nog niets gehoord?
Je wordt uitgenodigd voor de centrale intake op woensdag 29 augustus 2018. De uitnodigingen worden uiterlijk op vrijdag 24-8-2018 verstuurd. Heb je maandag 27-8-2018 nog niets gehoord, neem dan weer even contact met ons op.

Ik heb me aangemeld en ben voor intake geweest, maar heb nog niets gehoord?
Mogelijk is je inschrijving nog niet verwerkt. De inschrijvingen vinden plaats tot en met 27-7-2018. Heb je dan nog geen bericht ontvangen, dan is er niets niet goed gegaan. Neem na de vakantie contact met ons op.

Kan ik na de vakantie nog wel leermiddelen/boeken bestellen?
Ja.

Wanneer moet ik na de vakantie weer starten?
Als het goed is, zijn alle studenten hierover per mail geïnformeerd. Mogelijk wordt de mail nog verstuurd in week 29 door de decentrale studentenadministratie. Zijn zij niet meer aanwezig en heeft de student geen mail ontvangen, neem dan na de zomervakantie contact met ons op. De 1e jaars studenten starten in week 36 met  een introductieweek.

Hoe kan ik zien of ik een mail gekregen heeft?
Via www.fclive.nl kan de student naar de Tegel E-mail en daar staan alle mails die vanuit het Friesland College gemaild zijn.

Ik ga na de zomervakantie op BPV, maar ik heb nog geen BPV overeenkomst gekregen?
De decentrale studentenadministratie maakt de BPV's. De BPV-overeenkomst wordt in week 35 gemaakt. Neem in die week even contact op.

Waar kan ik mijn rooster zien?
Via www.fclive.nl ga je naar de Tegel Rooster en daar staat het rooster indien van toepassing. Mogelijk is het rooster nu nog niet gevuld, maar komt dat na de vakantie.

Welke soorten leermiddelen heeft het Friesland College?

 1. Verplichte leermiddelen via leverancier(s):
  Onder verplichte leermiddelen verstaan we kosten voor bijvoorbeeld studieboeken, (digitale) leermiddelen en andere studiebenodigdheden als beroepskleding, schoenen en gereedschap. Deze verplichte leermiddelen zijn voor rekening van jou als student. Meestal moet je al die spullen al bij de start in je bezit hebben. Let op: jij kunt vaak zelf bepalen waar jij deze spullen koopt, al dan niet tweedehands.
   
 2. Vrijwillige leermiddelen via leverancier(s):
  Vrijwillige leermiddelen zijn leermiddelen of voorzieningen en activiteiten die je niet direct nodig hebt om je opleiding af te ronden. Denk hierbij aan extra leermiddelen zoals; kleding en gereedschap. Het is een keuze om dit aan te schaffen. Maar ook; introductiedagen, excursies, reizen, en workshops… Ook hierin heb je een keuze of je deze wilt volgen.
   
 3. Verplichte leermiddelen via Friesland College:
   Verplichte leermiddelen zijn bijvoorbeeld; studieboeken, readers, gids beroepspraktijkvorming en digitale leermiddelen die geleverd gaan worden via het Friesland College. Medio oktober ontvang je hiervoor een factuur.  Je hoeft niets te doen en krijgt deze leermiddelen uitgereikt op het Friesland College.
   
 4. Vrijwillige leermiddelen via Friesland College:
  Vrijwillige leermiddelen van het Friesland College zijn kosten voor voorzieningen en activiteiten die je niet direct nodig hebt om je opleiding af te ronden. Denk hierbij aan excursies, reizen, introductiedagen en workshops.
  Niet verplicht dus - ook al vinden wij deze activiteiten vaak wel waardevol en soms zelfs onmisbaar, als je in een bepaalde branche wilt gaan werken. Uiteraard is het wel mogelijk om zonder deze bijdrage je opleiding af te ronden. Je kunt dan echter geen gebruik maken van de aangeboden voorzieningen en activiteiten.
  Vrijwillige leermiddelen van het Friesland College worden aangeboden in de leermiddelen webshop van het Friesland College via FCLive.nl
   
 5. Mijn vraag staat er niet tussen, wat moet ik doen?
  Meer informatie en ??meer veelgestelde vragen over de leermiddelen vind je in de Webshop leermiddelen