Procesoperator B | Friesland College
Deze opleiding wordt aangeboden door MBO Life Sciences, een samenwerking van het Friesland College en Nordwin College.

Wat doe je als Procesoperator B?
Je hebt ruime kennis van en ervaring met geautomatiseerde productieprocessen. Je bent in staat om deze processen zelfstandig te regelen en te bewaken. Je kunt productie-installaties bedienen. Je zorgt ervoor dat het hele productieproces efficiënt, veilig en milieuverantwoord verloopt.

Waar werk je?
Als procesoperator kun je aan de slag bij veel grote bedrijven, zoals drinkwaterbedrijf Vitens, FrieslandCampina, BASF, Ausnutria Hyproca, A-ware, Fonterra en Shell.

De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met de opleidingen techniek van het Friesland College. Voor de echte technische onderdelen ben je dus ook wel eens op de locatie Julianalaan van het Friesland College.
In een algemeen eerste jaar werkt je aan thema's zoals drinkwater, bier brouwen, afvalwaterzuivering en zuivel. Steeds leer je hoe het proces werkt. Bijvoorbeeld bierbrouwen, wat we dan ook gaan doen (niet drinken als je jonger bent dan 18). Stapsgewijs leer je werken met processchema's, hoe het kleinschalig en grootschalig wordt gemaakt, en leer je de technieken kennen die horen bij het aansturen van het productieproces. Daar komt ook chemie en microbiologie bij kijken. Van eenvoudig naar steeds wat moeilijker. Na dat eerste jaar kun je kiezen voor operator of procestechnicus. Je werkt samen met studenten voedingstechnologie en laboratoriumtechniek.

Doorstroom
Van niveau 3 Procesoperator B naar niveau 4 Procesoperator C.

Voorbeelden van bedrijven waar je kunt werken en stage kunt lopen
Dit zijn doorgaans de grotere bedrijven waarbij de productieprocessen zijn geautomatiseerd, zoals:

  • Drinkwaterbedrijf Vitens
  • FrieslandCampina
  • BASF
  • Ausnutria Hyproca
  • A-ware
  • Fonterra

Duur van de opleiding
De opleiding Procesoperator B duurt 3 jaar. In bepaalde gevallen is versnelling mogelijk.

Examen en diploma
Het diploma wordt uitgegeven door het Friesland College. Dat is ook de school waar je wordt ingeschreven.