Allround technicus procestechniek 4 | Friesland College
Deze opleiding wordt aangeboden door MBO Life Sciences, een samenwerking van het Friesland College en Nordwin College.

Procestechniek: daar maak je het.
Overal wordt het bedacht, maar hier wordt het gemaakt. Benzine die je motor in goede conditie houdt. Tandpasta die tanden nog witter maakt. Milieuvriendelijke verf die lang meegaat. Kunststof onderdelen van plasticafval. Nieuwe medicijnen. De onverwoestbare behuizing van je telefoon. Olie en gas winnen en tegelijkertijd de natuur sparen. In de wereld van procestechniek maak en optimaliseer je het.

De opleiding Allround procestechnicus is gericht op de procestechniek. Bij mbo Life Sciences specifiek op de Water en Food branches. Naast de andere opleidingen binnen mbo Life Science is deze opleiding meer toegespitst op de techniek: bouwen en onderhouden van technische installaties in de productieomgevingen van food fabrieken en waterbedrijven. Sectoren waar in Friesland veel groei plaats vindt.

Maar je kunt met een opleiding Allround procestechnicus ook terecht in de maakindustrie zoals bij Philips, en bijvoorbeeld bij energiecentrales. Vind je de procesindustrie interessant en wil je vooral met de techniek bezig zijn, dan is dit een mooie opleiding.

Bouwen en onderhouden van technische installatie
De opleiding valt onder MBO Life Sciences, een samenwerkingverband tussen Friesland colege en Nordwin. In tegenstelling tot andere opleidingen onder MBO Life Sciences is deze opleiding meer toegespitst op de techniek.Denk aan het bouwen en onderhouden van technische installaties in de productieomgevingen van food fabrieken en waterbedrijven. Sectoren waar in Friesland veel groei plaats vindt.

De opleiding
In een algemeen eerste jaar werkt je aan thema's zoals drinkwater, bier brouwen, afvalwaterzuivering en zuivel. Steeds leer je hoe het proces werkt. Bijvoorbeeld bierbrouwen, wat we dan ook gaan doen (niet drinken als je jonger bent dan 18). Stapsgewijs leer je werken met processchema's, hoe het kleinschalig en grootschalig wordt gemaakt, en leer je de technieken kennen die horen bij het aansturen van het productieproces. Daar komt ook chemie en microbiologie bij kijken. Van eenvoudig naar steeds wat moeilijker. Na dat eerste jaar kun je kiezen voor operator of procestechnicus. Je werkt samen met studenten voedingstechnologie en laboratoriumtechniek.

Voorbeelden van bedrijven waar je kunt werken en stage kunt lopen
Dit zijn doorgaans de grotere bedrijven waarbij de productieprocessen zijn geautomatiseerd, zoals:

  • Drinkwaterbedrijf Vitens
  • FrieslandCampina
  • BASF
  • Ausnutria Hyproca
  • A-ware
  • Fonterra

Examen en diploma
Het diploma wordt uitgegeven door het Friesland College. Dat is ook de school waar je wordt ingeschreven.
Het diploma heet Algemene Operationele Techniek, uitstroom Allround technicus.\

Diploma en dan ...
In de procestechniek is de komende jaren veel werk te doen. Er is vraag naar procestechnici die storingen oplossen en - nog liever - voorkomen. In Friesland zitten bedrijven in de food- en watersector. Maar ook bijvoorbeeld in de chemie zitten bedrijven te springen om operators en procestechnici.

Doorstroommogelijkheden
Na een van de opleidingen kun je doorstromen naar een technische HBO opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van Engineering, Procesautomatisering en Technische informatica.

Aanmelden
Het aanmelden voor deze opleiding gaat via de website van het Nordwin College, MBO Life Sciences.