Verspaner | Friesland College
Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met een diploma basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-basis) of met een niveau-1 opleiding Assistent installatie-/constructietechniek

Vind je het leuk om precies te werken met verschillende machines? Moeilijke werkstukken perfect af te leveren? Dan is een opleiding tot verspaner iets voor jou! Als verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines, soms conventionele machines, soms TEACH IN Machines en soms CNC Machine. Je bent creatief en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je bent breed inzetbaar en kunt zelfstandig draai- en freesopdrachten uitvoeren.

De opleiding

Op school krijg je te maken met beroepsgerichte vakken zoals vaktheorie verspanen, cnc verspanen, materialenkennis en werkmethodiek. Tijdens je opleiding komen alle vaardigheden aan de orde die je in dit vak nodig hebt. Bovendien leer je planmatig, systematisch en nauwkeurig te werken. Veiligheid en milieu horen daar ook bij. Je leert ook hoe je goed kunt communiceren over je vak. Je leert werken met de verschillende typen draai- en freesmachines

Je leert ook welke gereedschappen je moet gebruiken om een bepaald product te maken. De producten worden gemaakt volgens een tekening. Je leert hoe je deze tekening kunt lezen. De duur van de opleiding is afhankelijk van je startniveau.

Daarnaast heb je algemene vakken zoals Nederlands en rekenen.

Je kunt de opleiding op twee manieren voigen:

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van 20 weken. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en in het tweede jaar 15 weken. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederlands en rekenen.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken. 

Werken en leren traject (bbl)

Ook als je al een baan hebt in de metaalbranche kun je deze opleiding volgen. Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag of twee avonden in de week krijg je lessen op school. Dit noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Diploma en dan ...

Je kunt aan het werk als verspaner in allerlei bedrijven waar machines worden gemaakt, elektrotechnische bedrijven, de bouw, de scheepsbouw en de overige transportmiddelenindustrie.

Je kunt verder leren in onze niveau 3-opleiding Allround Verspaner