Constructiewerker | Friesland College

Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met een diploma basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-basis) of met een niveau-1 opleiding Assistent installatie-/constructietechniek

Als constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen en maak je machineframes of staalconstructies. Je werk met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. 

Je werkt veelal in de metaalindustrie zoals de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, scheepsbouw en offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Als constructiewerker doe je vakhandelingen onder begeleiding en maak je gebruik van werktekeningen. 

De opleiding 

Tijdens je opleiding komen alle vaardigheden aan de orde die je in dit vak nodig hebt. Bovendien leer je planmatig, systematisch en nauwkeurig te werken. Veiligheid en milieu horen daar ook bij. Je leert ook hoe je goed kunt communiceren over je vak. Je vergroot je ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. Je leert alle technieken beheersen die nodig zijn om de materialen goed te bewerken. De duur van je opleiding is afhankelijk van je startniveau.

De duur van je opleiding is afhankelijk van je startniveau.

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van 20 weken. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en in het tweede jaar 15 weken. Naast Vaktheorie en Praktijk krijg je hier ook Nederlands en Rekenen. Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken. 

Werken en leren traject (bbl)

Ook als je een baan hebt in de metaalbranche kun je deze opleiding volgen. Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag in de week volg je de lessen voor het beroep op school. We noemen dit traject de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen

Diploma en dan ...

Als constructiewerker kun je aan de slag in allerlei bedrijven waar machines worden gemaakt, elektrotechnische bedrijven, de bouw, de scheepsbouw en de overige transportmiddelenindustrie.

Je kunt verder leren al sallround  constructiewerker, allround lasser en met verdere studie en werkervaring naar werkvoorbereider.