Allround verspaner | Friesland College
Je bent toelaatbaar met een diploma vmbo-kader of hoger. Ook met een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 kun je aan deze opleiding deelnemen

Wil jij een praktische technische beroepsopleiding voor (computergestuurd) verspanen (draaien en frezen) en heb je nog geen ervaring? Dan is deze opleiding iets voor jou. Op school leer je eerst de basisvaardigheden voor metaalbewerking en verspanen en dan kun je via stages bij bedrijven de verdere kneepjes van het vak leren!

Als Allround Verspaner ben jij niet alleen een goede (CNC) Draaier en Frezer, maar ook degene die minder ervaren collega’s kan begeleiden en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. 

De opleiding

De nadruk ligt op het breed inzetbaar zijn en zelfstandig uitvoeren van draaien en frezen en het meedenken over productietechnische vraagstukken en aandragen van oplossingen.

Op school krijg je te maken met beroepsgerichte vakken zoals vaktheorie verspanen, cnc verspanen, materialenkennis en werkmethodiek. Je leert werken met alle draaibanken en freesmachines, soms handbediend, meestal volautomatisch. Je leert welke gereedschappen je moet gebruiken om een bepaald product te maken. De producten worden gemaakt volgens een tekening. Je leert hoe je deze tekening kunt lezen. Je specialiseert je verder in je vak en houdt je bezig met complexe verspanings werkzaamheden.Over het algemeen maak je kleine series en soms ook ‘enkelstuks’. Het gaat hierbij vooral om moeilijke werkstukken waarbij de volautomatische apparatuur (CNC-verspaning) een meerwaarde heeft.

Daarnaast heb je algemene vakken zoals Nederlands en rekenen

De duur van de opleiding is afhankelijk van je startniveau.

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van 20 weken. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en in het tweede jaar 15 weken. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederlands en rekenen. Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken. 

Werken en leren traject (bbl)

Als je al werkt bij een bedrijf wat onder andere (computergestuurd) draai- en freeswerk uitvoert, dan is deze opleiding de manier om het vak in de praktijk met ondersteuning op school te leren! Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag of twee avonden in de week krijg je lessen op school. We noemen dit traject de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Extra kosten
Naast wettelijk verplicht cursus- of schoolgeld betaal je voor de hele bol-opleiding € 400 voor leermiddelen, kleding, werkschoenen en gereedschappen. De extra kosten voor de bbl-opleiding zijn € 350.

Diploma en dan

Na de opleiding Allround Verspaner kun je dooorstromen naar Werkvoorbereider fabricage (niveau 4). Dit is een bbl-opleiding, dus je moet hiervoor wel werk hebben in deze richting. De opleiding volg je dan naast je werk.

Met het diploma Allround verspaner kun je werken als draaier, frezer, CNC draaier en CNC frezer. Je werkt met alle draaibanken en freesmachines, soms handbediend, meestal volautomatisch. Over het algemeen maak je kleine series en soms ook ‘enkelstuks’.Het gaat hierbij vooral om moeilijke werkstukken waarbij de volautomatische apparatuur (CNC-verspaning) een meerwaarde heeft. De nadruk ligt op het breed inzetbaar zijn en zelfstandig uitvoeren van draaien en frezen en het meedenken over productietechnische vraagstukken en aandragen van oplossingen.