Allround constructiewerker | Friesland College
Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met minimaal VMBO – kader . Ook niveau 2 Contructiewerker is een goede vooropleiding

Als Allround constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Je maakt deze producten volgens werkopdrachten en technische informatie. Je werkt veelal in de metaalindustrie zoals de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, scheepsbouw en offshore of de voedingsmiddelenindustrie. 

Als allround constructiewerker ben jij niet alleen een goede constructiewerker, maar ook degene die minder ervaren collega’s aanstuurt en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. Daarnaast specialiseer je je verder in je vak en houd je je bezig met het complexere constructiewerk. 

De opleiding

In het eerste jaar van je opleiding besteed je aandacht aan de basisvaardigheden in de metaalbewerking. Ook haal je je veiligheidsdiploma VCA. Er is aandacht voor constructie, lassen en plaatbewerking, en ook loop je 10-15 weken stage. In het tweede jaar is aandacht voor lastechnologie, verbindingstechnieken en materialenkennis. Ook heb je technisch rekenen. In jaar 3 heb je omvormtechnieken, meettechnieken en technisch rekenen.

De duur van je opleiding is afhankelijk van je startniveau, maar is standaard 3 jaar.

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van 20 weken. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en in het tweede jaar 15 weken. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederlands en rekenen.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken. 

Werken en leren traject (bbl)

Ook als je al een baan hebt in de metaalbranche kun je deze opleiding volgen. Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag in de week krijg je les op school. We noemen dit traject de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Diploma en dan ...

Je kunt aan het werk als allround constructiewerker in allerlei bedrijven waar machines worden gemaakt, elektrotechnische bedrijven, de bouw, de scheepsbouw en de overige transportmiddelenindustrie.