Eerste monteur mechatronica 3 | Friesland College
De wereld van een mechatronica monteur is heel breed, van operators, die eerstelijns onderhoud plegen tot monteurs die preventief en correctief onderhoud plegen, storingen moeten verhelpen ed. Kennis van meerdere disciplines zoals  elektro/elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek is hierbij noodzakelijk.

Als eerste monteur mechatronica maak je deelproducten en bouw je machines en mechatronische producten. Liften moeten stoppen op de juiste etage en zeker niet halverwege. Jij bent degene die deze machines bouwt, bij de klant installeert én zorgt dat ze goed werken.

Kennis van meerdere disciplines zoals  elektro/elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek is hierbij noodzakelijk.

Mechatronica eerste monteur is als eerste jaar een opleidingsrichting van de opleiding procestechniek. (MBO Life Sciences)  

De opleiding

Tijdens de opleidingen ligt de nadruk op het ontwerpen, programmeren en regelen van besturingen op de computer. Je krijgt kennis van mechanische technieken zoals installatietechniek, elektronica en pneumatiek. Daarnaast ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden. Het goed kunnen samenwerken met je collega’s is namelijk erg belangrijk. Ook leer je hoe je heel nauwkeurig kunt werken en storingen signaleert en oplost. De duur van je opleiding is afhankelijk van je startniveau.

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen, als praktijkroute of als werken en leren traject:

Praktijkroute (bol)

Het grootse deel van je opleiding volg je op de werkvloer bij verschillende deelnemende bedrijven. Zo leer je om de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding opdoet, in verschillende situaties toe te passen. Leren door te doen. Dat noemen we de praktijkroute. 

Drie dagen per week volg je je opleiding bij een bedrijf en twee dagen krijg je theoretische ondersteuning op school. Van het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. De begeleiding vanuit school vindt plaats door de praktijkopleider, die samen met jou ook je leertraject samenstelt. In je stage voer je ook de opdrachten uit die nodig zijn om het mbo-diploma te halen.

Met de vragen die je in de praktijk tegenkomt ga je - individueel of als groep - aan de slag op school. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederland en rekenen.

Werken en leren (bbl)

Je kunt deze opleiding ook via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. Je hebt dan wel een baan bij een bedrijf in de mechatronica branche nodig. Om de studiedruk te verdelen is de opleiding als een middag/avond opleiding ingericht en vindt plaats iedere dinsdag van 14.15 uur tot 21.45 uur. De rest van de week ben je aan het werk in het bedrijf waar je je leer-/arbeidovereenkomst hebt. Ervaringen van de dagelijkse praktijk zijn richtinggevend voor de inhoud van het onderwijsprogramma.