Technisch leidinggevende 4 | Friesland College

Eénjarige kop-opleiding

De techniek ontwikkelt zich in razend tempo. Bedrijven die mee gaan in deze versnelling hebben niet alleen goede vakmensen nodig maar ook steeds meer modern opgeleide (meewerkend) leidinggevenden. Leidinggevenden die breed inzetbaar zijn en weten wat bij leidinggeven komt kijken.

Het Friesland College heeft in samenwerking met het bedrijfsleven een nieuwe 1-jarige kopopleiding ontwikkeld voor een leidinggevende functie in een technische omgeving zoals de metaal-, elektro- of installatietechniek, houtverwerkende-, timmer- of meubelindustrie, mobiliteitsbranche of carrosseriebranche.

‘Met deze opleiding word je breed opgeleid en ontwikkel je vaardigheden waarmee je in verschillende technische branches als (meewerkend) leidinggevende aan de slag kunt.’

Deze middenkaderopleiding is vooral geschikt voor werknemers die ambitie hebben om leidinggevende te worden of die al een leidinggevende functie hebben en zich hierin verder willen ontwikkelen en verdiepen.Daarnaast is deze nieuwe opleiding geschikt voor studenten met een afgeronde technische opleiding op niveau 3 die ook enige werkervaring hebben in een technische branche en zich verder willen ontwikkelen of eventueel willen doorstromen naar het hbo.

De opleiding

De opleiding bieden we aan in het bbl-traject (Werken en leren). Je werkt vier dagen per week in een bedrijf waar je de praktijk leert en je komt een middag en avond per week naar het Friesland College. 

Tijdens deze opleiding werk je zowel in de theorie als in de praktijk aan ontwikkeling van kennis, inzicht, vaardigheden en houding. Je krijgt vakken zoals: plannen en verdelen, begeleiding medewerkers, communiceren en leidinggeven.

In de opleiding leer je: 

  • leiding geven aan medewerkers maar ook in technische werkzaamheden. Of dit nu in de bouw, de engineering of de autotechniek is.
  • kwaliteits- en eindcontroles uit te voeren
  • fuctioneringsgesprekken te houden, het personeelsbeleid uit te voeren, werkoverleg te houden en medewerkers te begeleiden.
  • projecten aan te sturen en projectmatig te werken. Planning en verdelen werkzaamheden en bewaken van de voortgang zijn hier belangrijk
  • te communiceren met derden (klanten)
  • administreren en gegevens te analyseren

‘Een leidinggevende van tegenwoordig moet vooral faciliterend zijn. Een goede voorbereider, planner, met communicatieve skills en goed in processen. Daarnaast behoudt hij of zij het overzicht’