Monteur elektrotechnische installaties | Friesland College
Verkeerslichten, telecominstallaties, datanetwerken, gebouwbeheerssystemen. Je vindt ze overal en ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. 

Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met een diploma basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-basis)

Als monteur elektrotechnische installaties ben je vooral praktisch en uitvoerend bezig. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan. 

Je legt ze aan of onderhoudt ze, zowel buiten als in woningen en bedrijfspanden. Meestal werk je ergens op locatie. Soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. Je werkgever kan zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en/of in de renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd je je in je werk strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op de werkvloer. Tijdens je opleiding doe je drie dagen per week praktijkervaring op bij verschillende bedrijven. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

De begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaan begeleider (SLB-er). Samen met jou stelt deze ook je leertraject vast voor het behalen van je een mbo diploma.

Theorie
Met de vragen die je in de praktijk tegenkomt ga je - individueel of als groep - aan de slag in de theoretische verdieping op het Friesland College. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederlands en rekenen.

Werken en leren traject (bbl)

Ook als je al een baan hebt in deze branche kun je deze opleiding volgen. Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag of twee avonden in de week krijg je lessen op school. Dit noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Je kunt het gehele jaar instromen en overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij dat wilt.