Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit | Friesland College
Verkeerslichten, telecominstallaties, datanetwerken, gebouwbeheerssystemen. Je vindt ze overal en ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. 

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit heb je verstand van deze installaties. Je legt ze aan of onderhoudt ze, zowel buiten als in woningen en bedrijfspanden. Meestal werk je ergens op locatie. Soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. Vaak werk je zelfstandig. Je werkgever kan zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en/of in de renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd je je in je werk strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

De opleiding

Je leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep. Bijvoorbeeld hoe je een elektrotechnische installatie samenstelt. Of hoe je schakelkasten en besturingssystemen monteert, van bedrading voorziet en installeert. Daarnaast doe je kennis op over meten in de elektrotechniek en werken volgens de veiligheidsvoorschriften.

Als eerste monteur begeleid je naast je praktische werkzaamheden ook andere monteurs. Je bent (eind)verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Daarnaast specialiseer je je verder in je vak en houd je je bezig met het complexere installatiewerk. Je moet goed kunnen communiceren met klanten. Ook deel je met je collega’s de “nieuwe” ervaringen die nuttig of belangrijk zijn om te weten.

Als eerste monteur kan je doorstromen naar Technisch leidinggevende. 

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:

Dagopleiding school en stage (bol)

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op de werkvloer. Tijdens je opleiding doe je drie dagen per week praktijkervaring op bij verschillende bedrijven. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. De begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaan begeleider (SLB-er). Samen met jou stelt deze ook je leertraject vast voor het behalen van je een mbo diploma.

Theorie
Met de vragen die je in de praktijk tegenkomt ga je - individueel of als groep - aan de slag in de theoretische verdieping op het Friesland College. Naast vakkennis krijg je hier ook Nederlands en rekenen.

Werken en leren traject (bbl)

Ook als je al een baan hebt in deze branche kun je deze opleiding volgen. Je werk is dan je praktijkplek. Eén dag of twee avonden in de week krijg je lessen op school. Dit noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Je kunt het gehele jaar instromen en overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij dat wilt.