WiFi, computers en printen

WiFi

Binnen school kun je via twee draadloze netwerken gebruikmaken van internet, namelijk 'Eduroam' en 'FC-Gasten'. Waar je ze ook gebruikt, ze werken overal op dezelfde manier. Onze draadloze netwerken zijn beschikbaar op de volgende locaties:

  • Leeuwarden: FC-campus, Neushoorn, en Anne Wadmanwei (SPOS)
  • Heerenveen: Sportstad, Saturnus en Skrynmakker
  • Sneek: St. Antoniusplein
  • Oosterwolde: Moskampweg
  • Drachten: Knobbelsdorffplein

Eduroam
Om bij binnenkomst op de locaties een directe verbinding te krijgen met Eduroam, moet je het toegangscertificaat/App voor Eduroam installeren en inloggen met je FC-account. Wanneer je gebruik maakt van Eduroam heb je wereldwijd direct toegang tot het Wifi netwerk van scholen, musea, bibliotheken en andere openbare instellingen. Het is dus slim als je Eduroam op je smartphone, tablet en laptop installeert. FC-Gasten
Wanneer je (nog) geen FC-account hebt kun je ook gebruik maken van het FC-Gasten netwerk. Dit netwerk gebruik je ook op de uitleen-laptops. Om dit te gebruiken dien je na het selecteren van het WiFi netwerk 'FC-Gasten' het wachtwoord 'friesland' in te vullen.

Gebruik maken van de computers en je eigen computer

Desktops
Binnen het Friesland College zijn er verschillende types computers beschikbaar. Op 'vaste' computers - desktops kun je inloggen met je FC-account. Op deze computers staat Windows 10 en kun je gebruikmaken van FCLive om je bestanden op te slaan in de cloud. Voor internettoegang hoef je niet apart in te loggen.

Laptops
Naast vaste pc’s zet het Friesland College ook een groot aantal laptops in. Deze 'uitleen-laptops' zijn beschikbaar op de meeste locaties. Hiermee kun je op ons draadloos gasten netwerk inloggen (FC-Gasten, wachtwoord 'friesland').

Je eigen laptop, tablet of smartphone gebruiken
Op de Wifi-netwerken kun je ook met jouw eigen mobiele apparaten inloggen (smartphone, laptop, tablet, enzovoort) volgens het principe 'Bring Your Own Device (BYOD)'. Doe dit dan wel altijd met je FC-account via het WiFi netwerk Eduroam. Sommige opleidingen stellen extra eisen aan jouw laptop. Je krijgt deze informatie van de opleiding zelf.

Printen en kopiëren

Het Friesland College biedt op alle locaties de mogelijkheid tot afdrukken en kopiëren. Je kunt dit doen op Canon printers die in alle gebouwen te vinden zijn.

Onze printers zijn via alle vaste FC-computers bereikbaar. De printers kun je ook via je eigen laptop, tablet of smartphone gebruiken. Via de website printen.fcroc.nl kun je dan printen. Je vindt hier ook instructies, contactgegevens en wat te doen bij storingen. Bovendien kun je hier ook je saldo opladen om te kunnen printen.

Op de printers moet je inloggen met je FC-pas of door je FC-accountgegevens in te vullen op het bedieningspaneel.

Laptopadvies

Voor veel opleidingen binnen het Friesland College is het raadzaam dat je over een eigen laptop beschikt of wordt dit dringend geadviseerd. De reden hiervoor is dat je tegenwoordig in vrijwel elk beroep een laptop nodig hebt. Het Friesland College heeft het onderwijs hierop aangepast en werkt in veel gevallen met online lesmateriaal in plaats van boeken.

Op FCLive kun je bekijken of je een laptopadvies hebt gekregen. Dit staat op je leermiddelenlijst die te vinden is onder de tegel Leermiddelenshop. 

Op je leermiddelenlijst staat dan laptopadvies 1 of 2 of 3 (zie onderstaande downloads). De specificaties zijn te lezen in de link naar het advies. Aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend. Staat er bij jou geen laptopadvies, dan heb je geen eigen laptop nodig!

Je mag zelf bepalen waar je je laptop aanschaft en ook of je een tweedehandse overneemt. 

Er komen voortdurend nieuwe modellen en versies uit dus informatie veroudert snel. Ben je er niet helemaal zeker van, dan raden we je aan om, zeker voor de meer specialistische laptops,advies in te winnen bij de (vak-)docenten of bij een deskundige verkoper. Over het algemeen is het advies:

  • Kies een laptop waar je de gehele duur van je opleiding mee kunt werken, bij voorkeur géén Chromebook
  • Kies voor een laptop met een stevige, stootvaste behuizing
  • Zorg voor een goede beschermende tas of rugzak
  • Informeer goed naar de garantievoorwaarden en service bij schade
  • Zorg ervoor dat de laptop is meeverzekerd, bijvoorbeeld in de inboedelverzekering of sluit een aparte verzekering af