Onze gebouwen zijn door de situatie rondom Corona gesloten. Daarom worden intakegesprekken en aanmeldingen telefonisch behandeld. Na aanmelden word je z.s.m. gebeld.

FAQ > Aanpak Corona MBO Raad >
Friesland College Friesland College Friesland College

Ondersteuning en hulp

Tijdens je opleiding krijg je te maken met verschillende docenten. Zo heb je een coach en diverse vakspecialisten, afhankelijk van de opleiding die je doet.

Wie doet wat?

  • Je coach helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling en bij het bepalen van je leertraject. Hij volgt je tijdens de hele opleiding, van begin tot eind. Je hebt geregeld gesprekken met je coach en maakt afspraken over je opleiding.
  • Vakdocenten begeleiden je bij aanleren van vaardigheden en verkrijgen van kennis. De ene keer krijg je les, een andere keer leer je van alles in workshops en trainingen. Ook krijg je opdrachten die je zelf uitwerkt. Een vakspecialist beoordeelt samen met jou je werk en wat je kunt doen om hierin een volgende stap te maken.

Extra ondersteuning

Soms heb je meer nodig dan een goed gesprek met je coach. We geven een aantal voorbeelden:

Je hebt een speciaal rooster nodig, omdat je aan topsport doet. Of misschien heb je problemen thuis, waardoor je op school achterstanden oploopt. Zelfs even niet naar school kunt. Het kan ook zijn dat je helemaal niet meer weet of je wel op de goede weg zit. Of dat je schulden hebt. Waar je ook mee zit, je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Bij het Friesland College bieden we support met ervaren specialisten die samen met jou de beste weg zoeken.

FC-XL
Als je zoekt naar de juiste beroepsopleiding en niet kunt kiezen, is het goed om in de praktijk uit te proberen of een richting bij je past. Hiervoor heb je alle ruimte in het programma FC-XL Search. Of is een opleiding niet wat je ervan verwachtte? Dan is het prettig om een paar andere opties uit te proberen, om ervoor te zorgen dat je volgende keuze wel raak is. Dat kan in FC-XL Switch, waar je uitgebreid wordt begeleid om ervoor te zorgen dat je nu verder kunt in de goede richting.

Extra ondersteuning Nederlands en rekenen
Als je moeite hebt met Nederlands of rekenen, kun je extra ondersteuning vragen. Vaak krijg je dan extra lessen in een groep. Dit geldt bijvoorbeeld voor studenten die hun eerste examen niet (volledig) hebben behaald en hun kennis willen bijspijkeren. Een examentraining is ook mogelijk. En als het gaat om heel specifieke leerproblemen, zoeken we een oplossing op maat.

School Als Werkplaats (SAW)
Coaches van het Friesland College en hulpverleners van het diverse grote organisaties werken bínnen de school nauw samen, om snel te reageren als zaken mis dreigen te gaan. Professionele SAW-hulpverleners zijn geregeld in de klassen en gemakkelijk aan te spreken. Hoe sneller je een probleem aanpakt, hoe beter het immers is. Ook als er echt iets aan de hand is, kan een SAW’er goed helpen. Door deze samenwerking - uniek in Nederland - hebben we steeds mensen in de buurt om je bij te staan, als het nodig is. Dat werkt! Een op de zeven studenten van het Friesland College heeft contact met een SAW-medewerker.

Pitstop
Studenten die vast dreigen te lopen of zijn vastgelopen in een opleiding, krijgen bij Pitstop een time-out van zes weken om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Dit programma helpt je om een nieuwe start of doorstart te maken, aan de hand van opdrachten die zijn afgestemd op jouw eigen doelen. Opzet is dat je in maximaal zes weken het traject doorloopt en met nieuwe motivatie verder gaat in je opleiding.

MBO Rebound Fryslân
Als je tussen de 16 en 23 jaar oud bent en je opleiding door een optelsom van problemen even niet lukt, biedt MBO Rebound Frysân een veilige plek om buiten de school te werken aan een stevige basis voor de toekomst. Je krijgt hier deskundige begeleiding, op weg naar een vervolg in je opleiding of een ander traject. In deze Rebound werken het Friesland College, ROC Friese Poort en het Nordwin College samen.

Contact- en vertrouwenspersoon
Iedere school binnen het Friesland College heeft een eigen contactpersoon studentenzorg, voor vragen waarmee je niet bij je coach terecht kunt en wel extra support nodig hebt. Gaat het om intimidatie, pesten, discriminatie of ander ongewenst gedrag op school of in je stage? Het Friesland College heeft onafhankelijke vertrouwenspersonen die je dan kunnen bijstaan.

Ontmoetingscentrum Jonge Ouders
Als je zwanger bent of al een kind hebt, is dat niet altijd gemakkelijk te combineren met een beroepsopleiding. Met vragen of om gewoon eens meiden en jongens te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten, kun terecht in ons speciale ontmoetingscentrum vlak bij de campus in Leeuwarden. Je loopt er gemakkelijk even binnen. Meer informatie over Ontmoetingscentrum Jonge Ouders.

Jongeren Informatie Punt (JIP)
Met persoonlijke vragen over studiefinanciering, schulden, wonen en noem maar op kun je terecht bij dit informatiepunt. Je spreekt hier met studenten, want JIP is een officieel leerbedrijf dat samenwerkt met het Adviescentrum, Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) en de studentenraad. JIP zit in het atrium van Triangel in Leeuwarden en in Sportstad Heerenveen.

Leerbedrijf Invloed Studenten
LIS is opgericht om aan de stem van de studenten gehoor te geven. Studenten kunnen zo direct invloed uitoefenen op hun eigen opleiding. Maar ook professionals mogen een beroep doen op deze stem. Op deze manier wordt een mooie samenwerking gecreëerd en de stem van de student wordt meegenomen in het proces van de professional.

S.O.S.
S.O.S. staat voor Support Our Students. Dit team is opgericht als één van de maatregelen om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Een flink aantal studenten valt wegens `externe redenen´ uit. Het Friesland College kan deze `externe redenen´ niet altijd beïnvloeden, maar soms lukt dat wel; via LIS bijvoorbeeld. Door ondersteuning en hulp te bieden bij het aanvragen van studiefinanciering, bij het zoeken naar woonruimte of leren organiseren en plannen van huiswerk kan het S.O.S.-Team bij de hulpbehoevende student structuur in de chaos geven.

Topsport
Als (aanstaande) topsporter heb je ruimte nodig om te trainen en wedstrijden te doen. Dan kan het best gebeuren dat je niet altijd alle delen van je opleiding kunt volgen. Dan zoeken we bij het Friesland College een opleidingstraject, dat bij jouw programma past. Zo kun je toch je mbo-diploma halen op een niveau dat bij jou past. Meer informatie over Topsportregeling en Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO).

ICT ondersteuning
Voor ICT ondersteuning kun je terecht op het Selfserviceportal (24/7) en/of bij de servicebalie's van het Friesland College. Op het SelfservicePortal vind je allerlei handleidingen, oplossingen voor veel voorkomende problemen, instructies en/of hoe je bijvoorbeeld je wachtwoord kunt beheren. Daarnaast kun je er uiteraard ook een storing melden of contact opnemen met de Servicedesk ICT. Voor urgente meldingen kun je de Servicedesk ICT op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur telefonisch bereiken op: (088 - 060) 25 25. Het Selfserviceportal vind je ook onder het vraagteken op FCLive, in de paarse balk en daarna kiest voor 'Veelgestelde vragen'.

Servicebalie
Heb je hulp nodig bij je WiFi-verbinding? Of krijg/heb je verbindingsproblemen met je mobiele apparaat of heb je problemen met het zelf wijzigen van je wachtwoord? Bezoek dan een van de servicebalies van het Friesland College. Deze vind je achter de receptie in gebouw Triangel in Leeuwarden en in Heerenveen in locatie Sportstad in ruimte West 0.02.