Friesland College Friesland College Friesland College

Extra hulp, ondersteuning en uitdaging

Soms heb je tijdens je opleiding extra steun nodig, omdat het even niet zo loopt als het zou moeten. Omdat je veel achterstand hebt in je opleiding, te veel zaken aan je hoofd hebt, moeilijk keuzes kunt maken of wat dan ook…Of juist omdat je meer uitdaging zoekt!

Dan is het goed om te weten dat je kunt aankloppen bij FC Studenten Services van het Friesland College. Wij hebben oog voor iedere student. En omdat alle mensen verschillend zijn, kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. `Met respect voor ieders verhaal´, zo noemen wij dat. Heb je een vraag, neem dan contact op met je coach/SLB-er of de contactpersoon studentenzorg van jouw school, kom langs op het Serviceplein of neem contact op via mail of telefoon.

Steuntje in de rug

Adviescentrum
Heb je een vraag op het gebied van opleidingen of weet je niet waar je een vraag kan stellen, dan kun je altijd bij het adviescentrum terecht. (adviescentrum@fcroc.nl en tel: 088 060 3000)

SAW (School als Werkplaats)
Is een team hulpverleners dat er is voor zowel student als docent, met als doel er zijn voordat de nood het hoogst is. (l.buijs@fcroc.nl)

Loopbaanadvies
Bij de loopbaanadviseurs kun je terecht met je studie- of loopbaanvraag en in de praktijk ervaren wat het beste bij jou past. (loopbaanadvies@fcroc.nl)

Begeleiding naar werk
Wil je gaan werken en wil je hier ondersteuning bij? (Leeuwarden: r.j.petersohn@fcroc.nl / Heerenveen: d.van.der.meulen@fcroc.nl)

Pitstop
Is een traject van 6-8 weken waar je bezig gaat met je persoonlijke ontwikkeling met als doel terugkeer naar onderwijs. (Leeuwarden 088 060 2758 / Heerenveen, 088 060 3269 of aanmelden via: pitstop@fcroc.nl)

Studenten Vertrouwenspersoon
Voel je je onveilig of heb je klachten over je opleiding of stage, dan kun je in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon. (studentenvertrouwenspersoon@fcroc.nl)

Aanbod trainingen voor mbo-studenten
Je kunt deelnemen aan verschillende trainingen bijvoorbeeld: assertiviteit; faalangst; weerbaarheid; stagevaardigheden etc. (sonja.fokkema@fcroc.nl)

Dyslexie en Dyscalculie
Begeleiding op maat voor als je tijdens je studie op dit gebied iets extra’s nodig hebt.(m.lykelema@fcroc.nl)

KAIRO
Ondersteunt je als je ASS hebt en daardoor dingen lastig vindt in het MBO zowel op school als in de stage. (a.de.groot@fcroc.nl)

LPA/trajectbegeleiders (leerplichtambtenaar)
Spreekuur voor als het even nodig is om de focus weer te krijgen op school/stage te krijgen. (Leeuwarden: a.de.groot@fcroc.nl / Heerenveen: k.lourens-oterdoom@fcroc.nl)

GGD arts en verpleegkundige
Deze kunnen je adviseren bij ziekte en het organiseren van passend onderwijs. (Leeuwarden: a.de.groot@fcroc.nl / Heerenveen: k.lourens-oterdoom@fcroc.nl)

Budgetloket
Houdt een spreekuur voor een goed gesprek over geld, inkomsten en uitgaven, kennis en inzicht in je financiën. (budgetloket@fcroc.nl)

Humanitas
Ondersteunt je als je statushouder bent en een opleiding entree- of flexentree volgt en financiële vragen hebt (aanmelden spreekuur: humanitas-fc-statushouders@outlook.com)

MBO Rebound
Hiervan kun je gebruik maken als studeren om diverse redenen even niet aan de orde is; het is een traject van maximaal 20 weken, waarin je in een veilige leeromgeving inzicht krijgt in je eigen gedrag waardoor je de volgende stap kunt zetten in je ontwikkeling. (Leeuwarden: a.de.groot@fcroc.nl / Heerenveen: k.lourens-oterdoom@fcroc.nl)

Extra ondersteuning

MBO Fierschool
De mbo Fierschool ondersteunt jongeren die in behandeling zijn bij Fier ivm geweld in afhankelijkheidsrelaties en de gevolgen hiervan op het gebied van onderwijs. De mbo Fierschool werkt hierin nauw samen met zowel de interne scholen van het Friesland College als ROC's in Nederland. (m.vandersnoek@fcroc.nl)

OJO (Ontmoetingscentrum Jonge Ouders)
Voor het broodnodige netwerk en de extra’s die het leven van de studerende ouder leuker maken. (Leeuwarden: ontmoetingscentrumjongeouders@gmail.com / Heerenveen: ojoheerenveen@gmail.com)

LIS (Leerbedrijf Invloed Studenten) JIP (Jongeren Informatie Punt)/SOS (Support Our Students) team
Studenten ondersteunen studenten op diverse onderwerpen. (l.julianus@fcroc.nl en p.mulder@fcroc.nl)

Summerschool
Als je ook in de vakanties je ritme wilt vasthouden. (m.vandersnoek@fcroc.nl)

Kamers met Kansen
Is een traject als je als mbo student zelfstandig wilt gaan wonen en nog iets te leren hebt op dit gebied. (Leeuwarden: a.de.groot@fcroc.nl / Heerenveen: k.lourens-oterdoom@fcroc.nl)

Verleg je grenzen

Internationalisering
Naar het buitenland gaan is helaas even geen optie, maar uiteraard kun je nog steeds terecht met al je vragen rondom buitenland stages en/of de administratie hiervan. Wil je toch een uitdaging met een cultureel tintje? O.a. binnen 'Loopbaan en Burgerschap' worden allerlei projecten aangeboden, die je blik zeker verruimen! (s.j.schroten@fcroc.nl)

Excellentieprogramma
Het excellentietraject is er speciaal voor jou. Voor de student met eigen ideeën. Voor de student met grote plannen. Voor de student die iets meer zoekt maar nog niet precies weet wat dat dan is. Dromen, durven, denken, doen: samen gaan we ervoor. (excellent@fcroc.nl)

Present Promotions
Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bij het Leerbedrijf Present Promotions bieden we jou een uitdagende stage, waarin je een start maakt met de 21eeeuwse vaardigheden. Tijdens jouw stage wordt er extra aandacht besteed aan zowel je persoonlijke als jouw vakgerichte competenties. (presentpromotions@fcroc.nl of 088 060 2547)

Mentorprogramma
MentorProgramma Friesland koppelt studenten aan een mentor in het bedrijfsleven of een vervolgstudie. Wil jij weten wat jou straks op het hbo te wachten staat? Of wil jij sparren met andere ondernemers om te kijken hoe jij jouw eigen bedrijf op kunt zetten? Laat ons weten wat jouw leervraag is, dan zoeken wij de perfecte match voor jou! (info@mentorprogrammafriesland.nl)

Ondernemerschap
Wil jij; ondernemend gedrag, ondernemerschap, talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen? Dat Kan, onderzoek waar jouw passie ligt en ervaar bijvoorbeeld in de MBO Inqubator, of het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is. (p.bijvoets@fcroc.nl)