Friesland College Friesland College Friesland College

Bark Europa

Bark EUROPA is een zeilopleidingsschip en gasten worden 'voyage crew' genoemd. Dit betekent dat de vaste bemanning van Bark EUROPA ze opleidt tot zeiler en ze zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, de bemanning leert je gaandeweg alles. Dat betekent dat alle jongeren en ook de begeleiders zullen meedraaien in het wachtsysteem aan boord.

Bark EUROPA vaart 24 uur per dag, zeven dagen per week. Zeilhandelingen kunnen op elk moment nodig zijn en daarom wordt er gewerkt met een wachtsysteem. Deelnemen aan het zeilen en runnen van het schip is een groot deel van de ervaring aan boord. Hierdoor wordt de crew uit de comfortzone gehaald en wordt je in de wereld van het tall ship zeilen onder gedompeld.

Het leven aan boord is eenvoudig, maar verandert continue. Zodra het wachtsysteem van start gaat, zal de crew snel in het ritme van het leven op zee komen. Ze worden verdeeld in drie wachten, de rode, blauwe en witte wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Tijdens de vier uur dat ze op wacht staat, zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder het team. Als team zullen ze de taken moeten verdelen en moeten samenwerken. Zo zijn er altijd twee personen van de wacht die aan het roer staan. Samen zorgen ze voor een constante koers. De vaste bemanning zal de teams uitleggen hoe ze het schip moet sturen en waar ze op moet letten.

Ook staan er te allen tijde twee mensen op de uitkijk op het voordek. Telkens wanneer ze iets interessant in het water ziet, zoals schepen, boeien of zeeleven wordt dit aan de officier van de wacht doorgegeven. De rest van de wachtleden helpen mee aan dek. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip.

Aan boord wordt ook de levensruimte gedeeld. De jongeren leren hierdoor samenwerken en zich openstellen voor anderen. Zonder invloeden van het leven thuis en zonder telefoon of computer kan worden ontdekt wat echt belangrijk is voor een ieder.

In de wacht kan de crew leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen, verantwoordelijkheidsgevoel creƫren voor de taken die ze hebben: om op tijd de wachtgenoten af te lossen van hun taak en altijd bewust te zijn op wat er om hen heen gebeurt. Zijn er andere schepen in zicht? Wat leeft er in en op het water? Wat zijn de gevaren voor de oceanen?

De jongeren werken met hun handen en brengen veel tijd door in de buitenlucht, altijd omringt door wind en water. De bemanning leert de crew veel over de traditionele werkwijzen aan boord. Ze leren werken met praktische methodes en werkwijzen, zoals werken met verschillende materialen en gereedschappen of ervaring opdoen als zeilmaker, scheepstuiger, staalbewerker, houtbewerker en navigator. Ze zullen leren werken met een hoog veiligheidsmoraal en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen.