Friesland College Friesland College Friesland College

Voertuigentechniek

Voertuigentechniek

Personenauto's, bedrijfswagens of mobiele werktuigen: alles wat rijdt moet onderhouden worden! Als jij gefascineerd bent door auto's, vrachtwagens, tractoren of graafmachines en interesse hebt in techniek, dan is ieder voeruig bij jou in goede handen. Jij zorgt ervoor dat alles werkt of weer gaat werken. Of het nou gaat om het echte 'sleutelwerk' of moderne elektronica, jij krijgt het alles weer aan de praat.

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround monteur mobiele werktuigen

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Als allround monteur weet je alles van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers en golfkarren. En ook heftrucks, graafmachines en shovels. Daarnaast begeleid en instrueer je vaak collega-monteurs. Ook adviseer je klanten.

Assistent mobiliteitsbranche

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Sleutel je graag aan brommers, auto's of motoren? De assistent mobiliteitsbranche werkt als rechterhand van een ervaren monteur bij onderhoud en reparaties.

Autospuiter

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je zet auto's graag 'strak in de lak'. Nauwkeurig en in mooie kleuren. Metallic en non-metallic. Jij maakt auto's met vaste hand weer als nieuw. Ontvet, schuurt, plamuurt en spuit ze naar het gewenste eindresultaat. In de spuitcabine verricht je jouw vakwerk. Zodat jij en de klant tevreden kunnen zijn.

Autotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Auto's zijn onmisbaar geworden. Het is daarom erg belangrijk dat ze goed worden onderhouden. Heb je interesse in techniek? En ben je gefascineerd door auto's? Dan is de auto bij jou waarschijnlijk goede handen. Jij zorgt ervoor dat die auto prima rijdt. Best wel kicken, als je een auto weer aan de praat krijgt!

Bedrijfsautotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Jij weet wat de bedrijfsauto nodig heeft. Met zorg en deskundigheid neem je de auto onder handen. Je checkt de kwetsbare onderdelen. Soms is vervanging nodig. Soms alleen wat onderhoud. Jij zorgt ervoor dat alles weer lekker loopt en de auto veilig de weg op kan.

Eerste Autospuiter

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Creatief ben je. Met gevoel voor kleur. Je zet auto's graag 'strak in de lak'. Nauwkeurig en in mooie kleuren. Metallic en non-metallic. Jij maakt auto's met vaste hand weer als nieuw. En je draait je hand niet om voor complexere klussen. Je ontvet, schuurt, plamuurt en spuit ze naar het gewenste eindresultaat. In de spuitcabine verricht je jouw vakwerk. Zodat jij én de klant tevreden kan zijn.

Eerste Autotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij bent gefascineerd door auto's. En je hebt interesse in techniek. Daarom is iedere auto bij jou in goede handen. Jij zorgt ervoor dat alles werkt of weer gaat werken. Of het nou gaat om het echte 'sleutelwerk' of om moderne elektronica, jij krijgt elke auto weer aan de praat. Deskundig als je bent, stuur je andere collega’s aan.

Eerste Bedrijfsautotechnicus

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij weet wat de bedrijfsauto nodig heeft. Met zorg en deskundigheid neem je de auto onder handen. Je kunt complexe onderhoudsbeurten en reparaties uitvoeren. Ook ben je in staat diagnoses te stellen. De eerste bedrijfsautotechnicus zorgt er met moderne apparatuur voor dat bedrijfsauto's perfect in orde zijn. En dat ze veilig de weg op kunnen.

Monteur mobiele werktuigen

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als monteur heb je alle basiskennis van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers, en golfkarren. En ook van heftrucks, graafmachines en shovels. Je zorgt voor het onderhoud en voert eenvoudige reparaties uit. Daardoor kunnen deze machines zonder storing veilig hun werk doen.

Specialist mobiele techniek (technicus engineering)

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Voertuigen die zonder bestuurder hun weg vinden en zelf kunnen inparkeren, auto’s die rijden op waterstof, elektrisch aangedreven auto’s die meer dan 400 kilometer kunnen rijden op één lading, kranen die met grote precisie zware lasten plaatsen. Bedrijven hebben hiervoor vakmensen die vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech ontwikkelingen. Technici die zowel kunnen werken aan technische onderdelen en constructies als aan elektronica en computernetwerken.

Technicus mobiele werktuigen

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2 jaar

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Bedrijven die meegaan in deze versnelling, hebben vakmensen nodig. Technici op mbo-niveau 4 die echt weten hoe het werkt en die zelf vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech-ontwikkelingen. Technici die kunnen werken aan technische onderdelen en constructies en ook aan elektronica en computernetwerken.

Technisch Leidinggevende

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 1 jaar

De techniek ontwikkelt zich in razend tempo. Bedrijven die mee gaan in deze versnelling hebben niet alleen goede vakmensen nodig maar ook steeds meer modern opgeleide (meewerkend) leidinggevenden. Leidinggevenden die breed inzetbaar zijn en weten wat bij leidinggeven komt kijken.

Technisch Specialist Personenauto's

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De autotechniek wordt steeds specialistischer. Elektronica en boordcomputers spelen een steeds belangrijkere rol. Dat betekent minder sleutelwerk, maar meer kennis van moderne elektronica. En wat te denken van de elektrische auto’s? Hier zijn veelzijdige specialisten voor nodig.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Heerenveen

Saturnus 7
Saturnus 7, Heerenveen

Heerenveen

Skrynmakker 1
Skrynmakker 1, Heerenveen