Friesland College Friesland College Friesland College

Transport & Logistiek

Zonder transport en logistiek staat alles stil.

Overal om je heen zie je beweging: fietsers, auto's, groot transport. In de wereld van Transport & Logistiek gebeurt zoveel, dat een goede organisatie van groot belang is. De werkzaamheden zijn heel divers: van het vervoeren van materialen in binnen- en buitenland, het plannen van ritten tot het laden, lossen of opslaan van goederen. Wat je ook kiest, jij bent één van de schakels die ervoor zorgt dat het hele proces gladjes verloopt. Wil jij aan de slag in deze bruisende omgeving? Kom dan in beweging en kies voor een mbo-opleiding Transport & Logistiek!

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Assistent logistiek

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Als assistent logistiek werk je in de handel- en transportsector, bijvoorbeeld in een groothandel, transportbedrijf, distributiecentrum, warehouse of productiebedrijf. Dit zijn vaak grote bedrijven waar veel goederen binnen komen, worden verkocht en verstuurd. Jij zorgt bijvoorbeeld voor de ontvangst en opslag van goederen en assisteert je collega’s bij het laden en lossen van vrachtwagens en het netjes houden van het magazijn.

Chauffeur wegvervoer

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je bent een trucker in hart en nieren. 'King of the road'. Het liefst ben je veel onderweg. Op naar de volgende lading. Op naar de volgende klant. In binnen- of buitenland. Als chauffeur stuur je jouw truck naar waar je maar wilt. Altijd oplettend, altijd veilig en op tijd. Je bent een onmisbare schakel tussen bedrijf en klant. Tussen verkoper en afnemer.

Leidinggevende team/afdeling/project

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 1 jaar

Het distributiecentrum waar jij werkt heeft bijna 70.000 vierkante meter aan opslagruimte. Dat is bijna dan 10 voetbalvelden bij elkaar. Geen kleine jongen dus! Het is jouw verantwoordelijkheid dat de afdeling logistiek optimaal presteert. Je hebt direct contact met alle medewerkers en teamleiders van jullie afdeling. Je luistert naar signalen op de werkvloer en voert vernieuwingen in om de kwaliteit van de logistieke en administratieve processen te verbeteren. Bijvoorbeeld door de levertijd van bestellingen te versnellen. Je weet wat Key Performance Indicators zijn en verhoogt daarmee de prestaties van jouw bedrijf. Zo maak je van elk logistiek proces een logistiek succes.

Logistiek medewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 1-2 jaar

Je kent het magazijn op je duimpje en weet alle goederen met je heftruck of reachtruck snel en veilig te bereiken. Jij zorgt voor het laden, lossen en controleren van alle goederen die binnenkomen en weggaan. Dat doe je snel en zorgvuldig. Je hebt een hekel aan fouten maken. Ook als je de paklijsten en orderlijsten moet controleren.

Logistiek teamleider

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij geeft leiding aan het team van logistiek medewerkers. Dat betekent dat je alles weet van wat er gebeurt op de werkvloer van het magazijn. Het laden, lossen en het vervoer van goederen hebben voor jou geen geheimen. Jij vindt het bovendien leuk om je collega’s aan te sturen. Dat doe je zakelijk en met inlevingsvermogen. Een deel van de tijd verricht je bureauwerk. Bijvoorbeeld voor het maken van de werkverdeling, de planning en een voorraadoverzicht.

Manager Transport en Logistiek

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

De wereld van transport en logistiek draait continue door. En als manager zit jij daar middenin. Er ligt veel op je bordje, want je bent verantwoordelijkheid voor het totale operationeel logistieke proces. Daar stuur je jouw mensen op aan. Je bewaakt de kwaliteit van het werk, je calculeert kosten en prijzen en overlegt met externe relaties waar jullie zaken mee doen. En je bent betrokken bij het personeelsbeleid. Dankzij jou draait het allemaal op rolletjes!

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Heerenveen

Abe Lenstra boulevard 29
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen

Heerenveen

Saturnus 7
Saturnus 7, Heerenveen