Friesland College Friesland College Friesland College

Techniek & Engineering

Techniek & Engineering

De wereld van techniek kent ‘denkers’ en ‘doeners’. De denkers die het leuk vinden om te ontwerpen en te bedenken. In de wereld van Engineering bijvoorbeeld, waar je te maken krijgt met hightech apparatuur, duurzame energie en future technology. Het werk van en voor de toekomst voor slimme mensen die van een uitdaging houden. Maar de techniekwereld heeft ook veel behoefte aan ‘doeners’, de mensen die de techniek in praktijk brengen. Die maken, bouwen, verkopen en onderhouden. De installateur, metaalbewerker, machinebouwer of elektromonteur. Wil jij aan de slag in een wereld die nooit stilstaat? Kies dan voor een mbo-opleiding in de techniek. Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst!

Maatwerk
Wil jij je leertraject versneld doorlopen? Bij Engineering & Techniek bieden wij maatwerk! Afhankelijk van je vooropleiding, EVC's en persoonlijke ontwikkeling kun je jouw leertraject versneld doorlopen. Natuurlijk gaat dit in overleg met je coach. Dit geldt voor alle opleidingen die wij aanbieden. 

Opleidingen voor bedrijven
Hebt u een eigen bedrijf en wilt u uw medewerkers (bij-, om of her)scholen? Wij kunnen u een passend aanbod doen!

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Als allround constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Je maakt complexere machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Jij bent degene die minder ervaren collega’s aanstuurt en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. Je werkt vaak in de metaalindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Allround operationeel technicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Allround Operationeel Technicus bedien, bewaak en onderhoud je technische installaties in de diverse productieomgevingen. Waaronder de water-, food, chemie en energie branche.

Allround precisieverspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als allround verspaner werk je met draaibanken en freesmachines of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je kunt zelfstandig werken en verricht complexe handelingen. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever. Je staat je mannetje en laat je niet uit het veld slaan door complexe opdrachten.

Assistent installatie en constructietechniek (metaal, elektro, installatietechniek)

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Elke dag is anders, omdat je zoveel verschillende klussen doet. Heel afwisselend dus. Je moet precies kunnen werken en bijvoorbeeld vanaf een tekening kunnen werken. In de metaal is veel werk. Als jij van aanpakken houdt, kom je zeker aan de bak!

Basislasser (metaalbewerking)

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als basislasser werk je met leidingen van staal, koper en kunststof. Je bewerkt ze, verbindt ze met elkaar en monteert complete installaties. Je plaatst en monteert op een veilige en snelle manier cv-ketels, verwarmingen, gasfornuizen en sanitair.

Commercieel technicus engineering

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je hebt gevoel voor techniek en commercie. Klanten helpen bij de aanschaf en het gebruik van technische producten. Deze producten zijn grotendeels jouw eigen creatie, in samenwerking met je klant. Je staat daardoor dicht bij je product. Je begeleidt de productiefase. Eventueel help je een handje mee, want dat kun je ook.

Constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Ook maak je machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product.

Eerste monteur mechatronica

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij zorgt ervoor dat de machines nauwkeurig, voorzichtig en zorgvuldig worden samengesteld en opgebouwd. Op een andere plek zorg je voor het onderhoud en help je anderen met het oplossen van storingen. Je test machines en zorgt voor het installeren en afregelen ervan.

Eerste monteur woning

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als Eerste monteur installatietechniek ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens. Je bent de specialist die de meest complexe situaties kunt oplossen.

Eerste monteur woning en utiliteit

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties kan het fiksen.

Human Technology

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Van hightech runner blades tot een keukenhulp voor reumapatiënten. In de zorg, medische wetenschap of in de techniek bedenken we steeds meer toepassingen, apps of apparatuur om de mens te dienen. Zo kan een slim apparaat er misschien voor zorgen dat ouderen langer fit kunnen blijven. Of dat sporters sneller revalideren.

Monteur elektrotechnische installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal. Maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties fikst deze storingen.

Monteur mechatronica

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Zonder machines moeten boeren weer met de hand melken, kun je geen kopieën meer maken en moet je altijd met de trap. Werk jij graag met je handen? Je bouwt van allemaal verschillende onderdelen een machine. Op basis van tekeningen. Jouw technisch oog en jouw handigheid zorgen ervoor dat de machine gaat werken.

Monteur werktuigkundige installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als installatiemonteur ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens etc. Zonder jouw inspanningen kunnen mensen niet van het comfort genieten wat tegenwoordig zo gewoon is.

Technicus engineering

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Hightech apparatuur, duurzame energie, future technology. Dat is engineering. Het werk van en voor de toekomst. Voor slimme mensen die van uitdaging houden. En van een goede, flitsende baan! Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst. Je kunt functies bekleden als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, projectleider, mechatronicus of technicus al naar gelang je afstudeerspecialisatie.

Technicus mechatronica systemen

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Heb je je al eens afgevraagd hoe een autowasstraat werkt? Of hoe een assemblagerobot in de automobielindustrie werkt? In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen. En je moet deze ook kunnen assembleren (samenbouwen), testen en installeren.

Technisch Leidinggevende

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 1 jaar

De techniek ontwikkelt zich in razend tempo. Bedrijven die mee gaan in deze versnelling hebben niet alleen goede vakmensen nodig maar ook steeds meer modern opgeleide (meewerkend) leidinggevenden. Leidinggevenden die breed inzetbaar zijn en weten wat bij leidinggeven komt kijken.

Verspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines. Of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je bent creatief en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je bent breed inzetbaar en kunt zelfstandig draai- en freesopdrachten uitvoeren.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Heerenveen

Saturnus 7
Saturnus 7, Heerenveen

Heerenveen

Skrynmakker 1
Skrynmakker 1, Heerenveen