Friesland College Friesland College Friesland College

Hout, Meubel & Interieur

Hout, Meubel & Interieur

Werken met vers, ruw en onbewerkt hout. Als jij kiest voor één van de mbo-opleidingen in de richting Hout, Meubel & Interieur, dan is dat het materiaal waar jouw klus mee begint. Jij zorgt ervoor dat het hout een goede bestemming krijgt. Bijvoorbeeld als meubel, als balie in een kantoorgebouw, als keuken in een schip of als prefab bouwpakket voor een woning.

Of je nou werkt in een grote timmerfabriek of bij een ambachtelijk meubelmaker, jij tovert het ruwe hout om tot een bruikbaar product. Met veel zorg, kennis en toewijding zoek jij voor iedere opdracht het juiste hout. Je denkt groot, maar je let daarbij op het kleinste detail!

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround meubelmaker / (scheeps)interieur-bouwer

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als je meubels maakt of (scheeps)interieurs bouwt, werk je aan unieke projecten. Geen opdracht is gelijk. In het ontwerp is rekening gehouden met de wens en de smaak van de klant. En natuurlijk ook met de ruimte waarin een meubel komt te staan en de functie die het heeft. Jij houdt hier rekening mee.

Allround montagemedewerker industrieel produceren met hout

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 3 jaar

Kijk jij wel eens verwonderd naar het raam of deur van de kamer of ruimte waarin je bent? Heb je er wel eens over nagedacht welke bewerkingen er allemaal nodig waren voordat dat raam of die deur klaar waren? De allround montagemedewerker industrieel produceren werkt bij een bedrijf dat houtskeletbouwelementen of gevelelementen maakt. Bij gevelelementen moet je denken aan ramen, deuren en kozijnen. Daar komt grote precisie bij kijken!

Machinaal houtbewerker

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Met de machine bewerk je het ruwe hout om tot een bruikbaar product. Tot onderdelen die gebruikt zullen worden in de bouw. Voor kozijnen, deuren of daken. Of die verwerkt zullen worden in meubels. Zo leeft het hout nog jaren voort. En jij stond aan het begin ervan.

Machinaal houtbewerker, allround

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2 jaar

Met de machine maak je van het ruwe hout een bruikbaar product. Tot onderdelen die gebruikt zullen worden in de bouw. Voor kozijnen, deuren of daken. Of die verwerkt zullen worden in meubels. Als allround machinaal houtbewerker kan je ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging!

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als je meubels maakt of (scheeps)interieurs bouwt, werk je aan unieke projecten. Geen opdracht is gelijk. Dit vraagt uiterste precisie. In het ontwerp is rekening gehouden met de wens en de smaak van de klant. Of het nu om een nieuw te maken scheepsinterieur gaat of de ruimte waarin een meubel komt te staan.

Montagemedewerker industrieel produceren met hout

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als montagemedewerker werk je graag met hout! Met jouw technisch inzicht let je op details. Je weet van aanpakken en hebt een no-nonsens mentaliteit. Hierbij verlies je natuurlijk de veiligheid niet uit het oog, zowel voor je zelf als voor je collega's. Je kunt samenwerken, maar ook zelfstandig prima uit de voeten.

Werkvoorbereider industrieel produceren met hout

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2 jaar

Werkvoorbereider. Het woord zegt het eigenlijk al: hij bereidt het werk voor. Of beter gezegd: hij bereidt het project voor. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het maken van een technische tekening, inkopen van materialen en afstemmen van de situatie met alle betrokkenen. Daarnaast kan hij ook calculeren, oftewel (ingewikkelde) berekeningen maken van alle kosten die bij het project komen kijken.  Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je werkt precies. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel. Je kunt goed met mensen overleggen. Je merkt wanneer iets niet lekker loopt.

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 3 jaar

Werkvoorbereider. Het woord zegt het eigenlijk al: hij bereidt het werk voor. Of beter gezegd: hij bereidt het project voor. Je kunt dan denken aan het maken van een technische tekening, inkopen van materialen en afstemmen van de situatie met alle betrokkenen. Daarnaast kan hij ook calculeren, oftewel (ingewikkelde) berekeningen maken van alle kosten die bij het project komen kijken. Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je werkt precies. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel. Je kunt goed met mensen overleggen. Je merkt wanneer iets niet lekker loopt.

Opleidingslocaties

Heerenveen

Skrynmakker 1
Skrynmakker 1, Heerenveen