Friesland College Friesland College Friesland College

Bouwkunde, Bouw & Onderhoud

Bouwkunde, Bouw & Onderhoud

Grote megaprojecten coördineren of uitvoeren, kleine verbouwings- of onderhoudsklussen klaren: wat je ook doet in de bouw, je hebt altijd eer van je werk! Want alles wat je doet, levert een zichtbaar resultaat. Tot in het kleinste detail. De richting Bouwkunde, Bouw & Onderhoud kent veel verschillende beroepen. Of je nou houdt van ontwerpen, tekenen of leidinggeven of juist van het uitvoeren van bouw- en schilderwerkzaamheden, aan mbo-opleidingen geen gebrek!

Een toekomst om op te bouwen!
De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in de vakmensen. Vakmensen in de bouw hebben de toekomst. Het Friesland College speelt hierop in en biedt tal van mbo-opleidingen, waar studenten samen met bedrijven worden opgeleid. 

Dus laat je vakmanschap gelden en ga voor een resultaat dat staat als een huis!

Duurzame constructies en energie
Het ontwikkelen en toepassen van de nieuwste technologie op het gebied van duurzame constructies en energie worden steeds belangrijker. Hier ligt een enorme uitdaging voor aankomende bouwkundigen.

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround Metselaar

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2 jaar

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Allround timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Met de mouwen opgestroopt ga jij elke klus te lijf. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een oude woning. Of bij de nieuwbouw van een mooi gelegen appartementencomplex. Ook meer complexe timmerwerkzaamheden kunnen ze gerust aan jou toevertrouwen. Je hebt geen moeite met lezen van werktekeningen. Op de werkvloer stuur je anderen aan.

Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Allround vakkrachten hebben handige handjes en vinden het leuk om praktisch bezig te zijn. Ze werken zelfstandig, vaak voor particulieren. Maar ook steeds meer bedrijven vragen om mensen als jij die ze breed kunnen inzetten. Bijvoorbeeld aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven.

Assistent bouwen en wonen

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Als Assistent bouwen en wonen kun je heel veel kanten op. Je helpt bij allerlei bouwklussen, bijvoorbeeld het plaatsen van steigers, sloopwerk, verfwerk en je zorgt dat het netjes wordt opgeleverd. Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken!

Gezel schilder

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 3 jaar

Je bent een vakman die de wereld kleur geeft. Als Gezel Schilder heb je extra verantwoordelijkheden op je bordje liggen. Je stuurt ook je collega’s aan en adviseert over de aanpak en de planning. Je bent ook degene die overlegt met de opdrachtgever. Je bent daarmee een onmisbare schakel in elke schildersklus. Voor vakmensen als jij is er werk genoeg. Want de woningmarkt trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift.

Metselaar

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Middenkaderfunctionaris Bouw

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Van ontwerp tot oplevering. Het hele bouwtraject is jouw verantwoordelijkheid. Je zit er bovenop. Want alles wat je doet, heeft gevolgen. Voor de kosten, planning en oplevering. Je houdt toezicht en je stuurt de mensen op de bouwplaats aan. Je hebt verstand van bouwkunde, duurzame constructies en maken van berekeningen. Je werkt bouwtekeningen uit en je maakt constructieberekeningen en calculaties.

Schilder

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je bent een vakman die de wereld kleur geeft. Deuren, kozijnen, plafonds en dakkapellen. Jouw schildershanden maken het netjes en toonbaar. Vaak heb je per jaar veel verschillende klussen te doen en werk je steeds op andere locaties. Dat is lekker gevarieerd dus. Voor vakschilders als jij is er werk zat. Want de bouwwereld trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift.

Servicemedewerker gebouwen

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Heb jij handige handjes en vind je het leuk om praktisch bezig te zijn? Bedrijven binnen het onderhoud, zoals aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven, vragen om mensen die ze breed kunnen inzetten. Dan is dit de geschikte opleiding voor jou

Technisch Leidinggevende

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 1 jaar

De techniek ontwikkelt zich in razend tempo. Bedrijven die mee gaan in deze versnelling hebben niet alleen goede vakmensen nodig maar ook steeds meer modern opgeleide (meewerkend) leidinggevenden. Leidinggevenden die breed inzetbaar zijn en weten wat bij leidinggeven komt kijken.

Timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Timmeren zit in je bloed. Je bent een echte doener. Want wat is er mooier dan iets te kunnen maken? Of het nu gaat om een renovatie of iets nieuws. Met simpel een hamer of met moderne machines. Want ook daar kun je als timmerman mee overweg. En let wel: er is veel vraag naar dergelijke vakmensen! In dit vakgebied kun je alle kanten op: van voorbereiding tot uitvoering, van nieuwbouw en/of renovatie

Uitvoerder bouw/infra

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2-3 jaar

Van elk bouwproject een succes maken, dat is elke keer weer die uitdaging die het boeiend maakt. Plannen, organiseren en leiding geven is jouw grootste kracht. De timmerman, architect en onderaannemers kunnen op jou rekenen. Jij bent de stuwende kracht op de werkvloer.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Leeuwarden

Anne Wadmanwei 2
Anne Wadmanwei 2, Leeuwarden

Heerenveen

Abe Lenstra boulevard 29
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen

Heerenveen

Saturnus 7
Saturnus 7, Heerenveen

Heerenveen

Skrynmakker 1
Skrynmakker 1, Heerenveen

Heerenveen

De Opslach 51
De Opslach 51, Heerenveen