Gastvrij Fryslân

In de horeca bruist het altijd. Iedere dag is anders en elke gast is uniek. Wil jij een bol-opleiding volgen waarbij je meteen aan de slag kan op de werkvloer, in een sector waar een baan gegarandeerd is? Dan zijn de on-the-job hospitality opleidingen van Gastvrij Fryslân iets voor jou.

Brede hospitality-opleiding "on the job"

Gastvrij Fryslân biedt de ideale leeromgeving aan waarbij je volledig “on-the-job” je opleiding volgt. Zo krijg je de meest actuele kennis en vaardigheden, die aansluiten bij de vragen uit de praktijk. Ondernemers uit de gastvrijheidssector in Friesland en Friesland College en ROC Friese Poort bieden je gezamenlijk begeleiding voor jouw leerproces en loopbaan binnen de branche.

Leren in de praktijkomgeving betekent dat je leert binnen een professionele werkomgeving in plaats van op school. Deze professionele werkomgeving wordt ingevuld door clusters van bedrijven, ook wel hubs genoemd. Dit jaar starten we onze Hubs in Leeuwarden en Sneek. In Leeuwarden is Hotel WestCord WTC onze huisopleider en in Sneek Hotel Van der Valk. Vanaf studiejaar '23-'24 hebben wij ook een opleidingslocatie bij Hof van de Koning in Heerenveen. Hier ben jij het grootste deel van je werkweek te vinden. Overigens kan dat ook soms in het weekend of in het hoogseizoen zijn, omdat er dan ook veel te leren valt! Samen met jou en de huisopleider maken we een rooster voor jouw werkweek, die bestaat uit twee zgn. leerdagen en drie praktijkdagen.

Tijdens je opleiding maak je ook kennis met de andere aangesloten horeca-bedrijven in de regio, zoals: Parkhotel Tjaarda in Heerenveen, Lauswolt in Beetsterzwaag, maar ook Stay Okay op Terschelling. Van deze experts krijg je regelmatig workshops op jouw vakgebied, zij zijn opdrachtgever van praktijkopdrachten en je hebt de mogelijkheid om er stage te lopen.

Het eerste jaar is een basisjaar van de drie onderstaande opleidingen.

Aanmelden

Leeuwarden & Heerenveen

Voor de Hub Leeuwarden kun je je aanmelden voor de volgende opleidingen:

Voor deze locatie word je ingeschreven bij Friesland College.

Sneek

Voor de Hub Sneek kun je je aanmelden voor de volgende opleidingen:

Voor deze locatie word je ingeschreven bij ROC Friese Poort.

 

Hoe ziet de opleiding er uit?

Leerdagen en praktijkdagen

Tijdens de leerdagen werk je aan jouw persoonlijke opleidingsprogramma, heb je wekelijks een coachingsgesprek en werk je aan je algemene vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Engels en je project. Tijdens de praktijkdagen werk je afwisselend bij de receptie, in de keuken of in de bediening. Hier werk je samen met een praktijkbegeleider. Binnen de hubs zijn docenten, praktijkopleiders en jij (de student) samen verantwoordelijk voor jouw opleidingsdoelen.

Leerjaar 1

Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van snuffeldagen en workshops. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector. Daarnaast leer je de bedrijven en de medewerkers goed kennen

Vanaf module twee heb je per week twee onderwijsdagen & drie praktijkleerdagen. De onderwijsdagen worden ingeroosterd. De praktijkleerdagen worden in overleg met jou en de hub in een rooster ingepland.  

Onderwijsdag 1

Je start de dag gezamenlijk met je mede studenten bij de huisopleider, waarna je inhoudelijk aan de slag gaat met module 1 (Inspiratiemodule). Je zal een praktijk- onderzoek opstarten, workshops volgen en excursies organiseren en ervaren. En natuurlijk ga je aan de slag met de praktische theorie.

Onderwijsdag 2

Tijdens de tweede onderwijsdag werk je aan je eigen beroepsgerichte leerweg, welke gekoppeld is aan praktijkleerdagen en de leeromgeving. Je werkt aan je eigen leerdoelen door middel van opdrachten en theorie. Deze leerdoelen ontwikkel je samen met je coach (SLB’er) en werkbegeleider. Er is tijdens deze onderwijsdag ook ruimte voor reflectie en vragen over de algemene vakken.

Praktijkleerdagen

Tijdens de praktijkleerdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je praktijkles volgt op de werkvloer. De praktijkleerdagen kunnen ook in het weekend ingepland worden.

Leerjaar 2 en 3

We starten komend studiejaar met het eerste leerjaar. Jaar 2 en 3 worden samen met ondernemers, ROC en jou als student vormgegeven.


Opleidingslocaties

Leeuwarden

Adres: Heliconweg 52
Locatie: Westcord WTC Hotel

Heerenveen

Adres: Prinsenweg 1 Heerenveen
Locatie: Hof van de Koning

Sneek

Adres: Burgemeester Rasterhofflaan 1
Locatie: Van der Valk Hotel