Friesland College Friesland College Friesland College

Horeca, Bakkerij & Management

Horeca, Bakkerij & Management

Veel uitdaging, veel afwisseling en een goede kans op een baan in de wereld van gastvrijheid en vakmanschap. Als jij dat zoekt, dan ben je bij Middelbare Hotelschool Friesland op de juiste plek!

Of je nu (chef-)kok, patissier, bakker, gastvrouw/-heer, sommelier of manager wilt worden of een eigen bedrijf wilt: de beste voorbereiding krijg je hier! In een professionele en praktijkgestuurde leeromgeving maak jij jezelf de kneepjes van het boeiende en nimmer saaie horecavak eigen. Zodat jij straks met je mbo-diploma in de hand op zoek kunt naar een baan waarin geen dag hetzelfde is!

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Je bent vriendelijk en klantgericht. Ook als het druk is. Je kunt goed samenwerken. Je werkt netjes en schoon. Je vindt het niet erg om te werken als andere mensen vrij zijn. Bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend. En natuurlijk werk je graag met eten!

Fastservice/catering (Eerste medewerker)

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2 jaar

Correct, snel, eenvoudig en niet duur. Dit zijn belangrijke kenmerken van een fastservice- of cateringbedrijf. Als eerste medewerker ben je de rechterhand van je manager in het bedrijf waar je werkt. Of misschien ben je wel de manager in opleiding. Je geeft leiding aan een kleine groep medewerkers en coacht je collega’s.

Fastservice/catering (medewerker)

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 1 jaar

Correct, snel, eenvoudig en niet duur. Dit zijn belangrijke kenmerken van een fastservicebedrijf. Je gasten zijn kort aanwezig en komen vaak terug. Zij verwachten voor niet al te veel geld een goede maaltijd. Als medewerker fastservice of catering speel jij daarin een grote rol, samen met je collega’s. Of je nou ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat moet werken, bij jou zijn de gasten altijd welkom!

Gastheer/-vrouw

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Dat ziet er goed uit! De oh’s en ah’s van de gasten als je de gerechten soepel opdient, de cocktails bezorgt en de wijn adviseert. Natuurlijk heb je het druk en probeer je het iedereen naar de zin te maken. Maar tevreden klanten komen bij jou terug. En daar doe je het voor! Als gastheer/-vrouw ben je van vele markten thuis. Je kunt goed met mensen omgaan en je weet hoe je gerechten moet serveren. Vragen van je gasten over het menu kun je duidelijk beantwoorden. Vaak moet je veel dingen tegelijk doen. Een goede planning en rustig blijven is het halve werk. Maar daar draai jij je hand niet voor om!

Gastronoom-sommelier & Leidinggevende bediening

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 4 jaar

De gasten kijken je met bewondering aan als je vertelt over ‘chambreren’, ‘depot’, ‘hangtijd’ en een ‘volle neus’. Je geeft uitleg over het bouquet en het aroma van een wijn en vertelt over bossige, kruidige, notige en tabakkige geuren. Nebbiolo, Merlot, Gewürztraminer, Verdejo en Muscat? Jij weet exact waar deze druivensoorten geoogst worden en welke mooi wijnen ze voortbrengen. Maar je weet ook heel goed welke wijnen en spijzen goed met elkaar combineren. Je bent hierin een expert die de gasten perfect adviseert bij hun keuze. Dat doe je gedreven en met liefde voor het vak. Vandaar de bewondering van jouw gasten!

Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2 jaar

Je had vandaag overleg met de chef-kok over een nieuwe menukaart. Jouw voorstel is om het aantal hoofdgerechten terug te brengen tot tien. Je hebt hem ook laten proeven van een nieuw lunchgerecht: een heerlijk frisse gamba-salade. Met een kerrie-dressing. Vervolgens ontving je de nieuwe kok. Jij wilt hem professioneel inwerken en ervoor zorgen dat hij zich gauw bij jullie thuis voelt. En daarna nog even puzzelen op een nieuwe planning voor de komende twee weken. Dat is altijd een pittige klus. En nu? Nu ben je bezig met de voorbereidingen voor een buffet voor 40 personen. Om zeven uur komen de eerste gasten al. Het wordt weer druk, maar daar draai jij je hand niet voor om!

Kok

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je maakt hapjes, gerechten en desserts waar anderen hun vingers bij aflikken. Je werkt graag met je handen en hebt gevoel voor geuren en kleuren. Want jouw culinaire creaties smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook een lust voor het oog! Dankzij jouw kookkunsten komen de gasten terug. Terwijl het restaurant vol zit, blijf jij stressbestendig en met beide benen op de keukenvloer staan.

Manager/ondernemer horeca

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Zo. Je ondernemingsplan is klaar! Maanden heb je er aan gewerkt en tot in detail de koers van het bedrijf uitgezet. Je kent de horecatrends door en door en weet waar de kansen liggen voor de korte en lange termijn. Je stuurt je team aan. Dat doe je tactisch en overtuigend. Je bent inlevend en communiceert open en direct. Je zet jouw mensen op de positie waar ze het best tot hun recht komen. Zo creëer je een horecazaak die uitblinkt in gastvrijheid en professionaliteit. De menu’s en de dranken, de sfeer, de inkoop, de financiën en de hygiëne zijn allemaal dik in orde. You are the captain!

Patissier

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 1 jaar

Heb je wel eens taartje gemaakt van fruitige caraïbe chocolademousse met daar bovenop een laagje abrikozengelei? Of frambozen crèmeux, op een bodem van hazelnoot en amandelcrumble en afgedekt met een laagje chocoladefluweel? Het is het specialistische en ambachtelijke werk van een professioneel patissier. Wil jij mensen laten watertanden? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Uitvoerend bakker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Bakkers zijn broodnodig! We eten elke dag brood. En als iemand jarig is, trakteert hij op taart of gebak. En dat is niet zomaar. Want brood- en banketproducten zijn gewoon hartstikke lekker. En de keuze is enorm.. van witbrood tot waddenbrood, van moorkop tot mokkataart en van suikerlat tot speculaaskoek. Werken als brood- en banketbakker: dat is smullen geblazen!

Zelfstandig werkend bakker

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Jouw broden, taarten, koekjes en hartige broodjes ruiken zalig en zien er prachtig uit. Te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Je dag begint als anderen nog slapen. Om acht uur komen de eerste klanten, dus daarvoor moet nog veel gebeuren. Molenbroden, ciabatta’s, maanzaadbolletjes, vlechtbroodjes, koffiebroodjes, vruchtentaarten, gemberschuitjes en kruidige speculaasjes. De ovens draaien op volle toeren. Oh ja, om negen uur komt een klant een bavaroise bruidstaart halen. Met een vulling van kwark, slagroom en framboos. En natuurlijk gegarneerd met hartjes en rozen. Mooi werk hoor, daar in de (banket)bakkerij!

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Het restaurant zit al lekker vol. In de keuken wordt hard gewerkt aan de heerlijkste soepen, salades, steaks, veggies en ijstoetjes. Achter de bar maken ze lekkere cocktails en cappuccino’s. En jij zorgt ervoor dat gasten al dat lekkers professioneel geserveerd krijgen. Dat doe je soepeltjes en met veel plezier. Het is hard werken, maar daar draai jij je hand niet voor om. Want je bent gek op de horeca. De keuken zorgt voor heerlijke gerechten en jij zorgt voor de beleving: het recept voor een onvergetelijke avond. Zeker weten dat de gasten terug blijven komen!

Zelfstandig werkend kok

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Het bereiden van de verrukkelijkste gerechten. Dat is helemaal jouw passie. Je hebt liefde voor het vak en je voelt je thuis tussen de messen, pannen, keukenmachines, ovens en werkbanken in een professionele keuken. Je vindt het leuk om vernieuwende gerechten met de heerlijkste ingrediënten te bedenken. Je bent kritisch op je eigen werk omdat je je verder wilt ontwikkelen en wilt doorgroeien tot... ja, misschien wel tot chef-kok. Je kunt goed samenwerken en met veel plezier coach je beginnende koks en help je hen verder in hun ontwikkeling. Je bent niet zomaar een kok, je bent een kok met een brede kijk op het hele keukengebeuren.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Kalmoes, Julianalaan 97, Leeuwarden

Heerenveen

Abe Lenstra boulevard 29
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen