Leren bij het Friesland College draait altijd om de praktijk | Friesland College

Onze samenleving verandert razendsnel. Het is dan ook heel belangrijk dat het beroepsonderwijs steeds meebeweegt. Als afgestudeerde mbo’er moet jij met je diploma snel aan de slag kunnen als moderne en zelfstandige professional, nú en in de toekomst.

Wij houden ons beroepsonderwijs up-to-date door nauwe samenwerking met allerlei bedrijven en instellingen. We halen ‘buiten’ naar ‘binnen’ en werken ook veel buiten de school, om aan te sluiten bij wat er nú allemaal gebeurt. Dan ben je steeds helemaal bij.

In alle opleidingen van het Friesland College is die praktijk leidend. Dit betekent dat ons onderwijs voortdurend draait om échte ervaringen, in de praktijk of met opdrachten en vraagstukken uit die praktijk. Dan merk je steeds waaróm je iets moet leren. Met die vragen gaan we samen - individueel en vaak in een groep - aan de slag. 

We noemen dit praktijkgestuurd leren.


Stap voor stap
Leren is niet alleen doen. Je leert ook door eerlijk naar jezelf te kijken. Wat ging goed en wat kan beter? Dit bespreek je met je docenten. Je ziet dan wie je bent, wat voor jou belangrijk is, dát je iets moet leren en wát je nog moet leren. Deze refectie is een manier van leren, die je altijd kunt blijven gebruiken.

Dán komen de achtergronden. Je verdiept je in de theorie en luistert naar ervaringen van anderen. Dat doe je in lessen en workshops en door zelf - vaak ook samen met anderen - onderwerpen uit te pluizen. Dan is theorie uitdagend. Je hebt ervaren dat je die kennis echt nodig hebt en snel kunt toepassen. Zo versterken praktijk en leren elkaar.

Vaardig
Dat is nog niet alles. Kun je samenwerken? Ben je flexibel genoeg om te kunnen reageren op al die veranderingen? Dit zijn persoonlijke vaardigheden - zogeheten 21st century skills - die je niet alleen in je beroep maar overal steeds meer nodig hebt. Wij dagen je uit om in de praktijk deze ‘skills’ te ontwikkelen.

Al deze elementen - praktijk, reflectie, verdiepen en trainen van je vaardigheden – vormen samen ons praktijkgestuurd leren. We hebben verschillende varianten, omdat wij uitgaan van wat er in het echt gebeurt. Zo hebben we:

Eén ding hebben ze gemeen: jij bouwt hiermee aan een stevige basis om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. En dat is hartstikke belangrijk. Want jij bent de toekomst…