Leidinggevende leisure & hospitality | Friesland College

Anders dan andere opleidingen!
Bij Cosmo bereiden wij studenten voor op banen voor de toekomst in de wereld van Toerisme en Recreatie. Dit doen we door expertise uit het bedrijfsleven en het onderwijs samen te brengen in één lesprogramma. Tijdens je mbo opleiding leisure bieden we intensieve begeleiding, gave bijbanen en twee leerzame stages in binnen- en buitenland. Na afronding van je opleiding kun je solliciteren op vaste banen binnen het Cosmo-netwerk. Ben je benieuwd naar de banen die wij bieden? Neem dan eens een kijkje op www.wearecosmo.com.

Leren en doen!
Cosmo is een praktijkgerichte mbo opleiding leisure in de hospitality branche waar je niet alleen leert uit boeken, maar vooral leert door te doen. Door de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven heeft de opleiding bijzondere aandacht voor de praktijk. Dat zie je terug in interessante projecten, een up-to-date  lesprogramma, wekelijkse contactmomenten met bedrijven, leerzame stages en bijbanen in de branche.

Hospitality (gastvrijheid) is super belangrijk in jouw vakgebied. Daarom leer je hoe je mensen een welkom gevoel geeft en leer je hen aan te spreken in verschillende talen. Zowel vóór als achter de schermen leer jij evenementen en activiteiten organiseren voor verschillende doelgroepen. Daarvoor moet je natuurlijk goed kunnen samenwerken en durven te presenteren voor grote groepen. Bij personeelsmanagement leer je hoe je leiding geeft aan een team, nieuwe teamleden werft en een teamoverleg voert. Bij marketing leer je de commerciële kant van de branche op een creatieve manier kennen. Bovendien leer je frontoffice- en backoffice werkzaamheden.  Zo word jij breed opgeleid en goed voorbereid voor de arbeidsmarkt of het hbo onderwijs.

Om een topper te kunnen worden in dit vak, komen de volgende competenties aan bod:

 • Gastvriendelijk zijn;
 • Jezelf goed mondeling uitdrukken;
 • Plannen en organiseren;
 • Samenwerken en overleggen;
 • Gasten meenemen in je enthousiasme;
 •  Met druk en tegenslag omgaan;
 • Relaties bouwen en netwerken;
 • Zelfstandig werken.

Praktijkvakken
Cosmo Academy biedt vele verschillende praktijkvakken die gegeven worden door docenten die naast het lesgeven ook werkzaamzijn  in de branche. Praktijkvakken zijn: Frontoffice, Recreatie, Presenteren, Sport en Spel, Kidsentertainment, Showdans, Evenementenorganisatie, Social Media, Marketing, Backoffice en Pedagogiek

Theorievakken
Theorievakken zijn: Nederlands, Engels, Duits, Spaans (keuze vak), Bedrijfseconomie, Rekenen , Operationeel plan, digitale vaardigheden,  Leidinggeven en Personeelsmanagement

Projecten
Samen met medestudenten werk je aan projecten die te maken hebben met de branche, gasten en hospitality

Coaching
Tijdens de opleiding krijg je intensieve begeleiding van een coach. Bij coaching gaat het om de ontwikkelin van jouw talenten, nadenken over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt en moet doen om daar te komen. Tijdens de coachlessen komt ook de voorbereiding op je stage aan bod.

Stay or Go's
De beste manier van leren is door het geleerde zelf te ervaren. Daarom biedt Cosmo in leerjaar 1 en 2 wekelijks verschillende activiteiten in het lesprogramma aan. Dit noemen wij een Stay or Go. Bij een Stay komt een expert uit de branche naar school. Bij een Go ga jij een bedrijf bezoeken of ga je op excursie.

Voorbeelden van Stay or Go's: Festival, pretpark of musical bezoek, workshop solliciteren, dansworkshop, outdoor sport & spel en een presentatie van een evenementen organisator.

Stage
Cosmo biedt volop stageplekken bij interessante business partners. Deze stageperiodes bezorgen je een leerzame, onvergetelijke tijd.

Leerjaar 1 loop je stage in een vakantiepark in Nederland of België in een hospitality-, frontoffice- en/of entertainment functie. Bijvoorbeeld als sport- of kinderentertainer.

Leerjaar 2 verleg je je grenzen en loop stage in Europa*. Blijf je liever dichter bij huis? Dan zijn er mogelijkheden Nederland en België. Kun je bijvoorbeeld verantwoordelijkheden aan? Dan kan je aan de slag als (assistent) teamleider. Om stage te lopen in het buitenland moet je minimaal 18 jaar zijn.

Waar ga je aan de slag na de opleiding?
Na je opleiding vind je een baan bij een entertainmentorganisatie, een recreatiepark of een (vakantie)hotel. Binnen de sector dagrecreatie werk je bij indoor- en outdoor-centra, sportbedrijven of attractieparken. En in de evenementenbranche kan je werken op festivals, bij evenementenbureaus of binnen een bedrijf op de evenementen-afdeling.

En wat is dan jouw functie?

Leidinggevende functie binnen het entertainment in het binnen of buitenland. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan een team als teamleider, of werkt als trainer.
Evenementen- host of organisator bij een evenementenafdeling van een bedrijf, op een festival of bij een evenementenbureau.
Frontoffice medewerker bij een hotel of vakantiepark. Je bent het eerste aanspreekpunt voor gasten.
Party-manager bij een horecabedrijf.
Reisleider, voor de organisatie van reizen in binnen- of buitenland.
Host of frontoffice medewerker bij bedrijven in de dagrecreatie bij o.a. attractieparken, bioscopen, theaters, sportbedrijven, indoor- en outdoor-centra.

Digitalisering en hospitality-banen gaan hand in hand.
Werkgevers in de vrijetijdsbranche zoeken afgestudeerden met hospitality in de genen: vriendelijk, met respect voor anderen, hulpvaardig en eerlijk. Juist in de wereld van digitalisering is menselijk contact van belang. Waar aan de ene kant banen verdwijnen door digitalisering, komen er aan de andere kant hospitality banen voor terug. Bijvoorbeeld in een vakantiehotel waar de frontoffice heeft plaatsgemaakt voor een digitale in- en out-check helpt een vriendelijke host de hotelgast met alle vragen.

Doorstuderen na de opleiding?
Met een mbo-4 diploma op zak zijn er binnen het hoger onderwijs volop mogelijkheden. Veel gekozen vervolgstudierichtingen van onze oud-studenten zijn Management toerisme, Vrijetijdsmanagement, Event management, International Media en Entertainment management, lerarenopleiding basisonderwijs (PABO), Pedagogiek, Sportacademie, Dans- / Musical- / Theateracademie

Toelatingsvoorwaarden

De Cosmo Academy is een mbo niveau 4-opleiding. Je moet voldoen van de volgende voorwaarden:

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie;
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek of Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde, economie of 2e vreemde taal;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4;
 • Overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4;

Om in leerjaar 2 te starten moet je in het bezit zijn van een havo diploma of een relevante mbo niveau 3-opleiding.

Volg Cosmo Academy nu ook op Facebook!