Theater/acteur | Friesland College
De lichten doven, het geroezemoes in de zaal verstomt, je kunt je eigen adrenaline bijna vastpakken … zo graag wil je het podium op. Als acteur of theater-artiest kruip je vol overgave in de huid van de personage die je speelt. Met alle emoties en drama die daarbij horen. Op het podium voel je je thuis. Daar kun je jezelf zijn door iemand anders te spelen. Applaus!

De opleiding Theater/acteur

Tijdens de opleiding Acteur werk je praktijkgestuurd aan vaktechnische vaardigheden. We besteden aandacht aan het ontwikkelen van je spelkwaliteiten en expressiemogelijkheden van je lijf en stem. Je houdt je bezig met voorbereiden, repeteren en uitvoeren van voorstellingen.

Elk jaar maken we een grote theaterproductie plus verschillende kleine producties in samenwerking met andere opleidingen zoals artiest dans, artiest muziek en theatertechniek. Je werkt ook aan opdrachten vanuit onder andere de theaterwereld, jongerenwerk, bejaardencentra of onderwijs.

Om aan deze opleiding te kunnen deelnemen, moet je eerst door een selectieprocedure heen. Dit om te bekijken of je voldoende talent en ontwikkelingsmogelijkheden hebt op het gebied van theater.
 
 

Werken als artiest theater/acteur
Je werkt als acteur en entertainer veelal als freelancer. Netwerken en contacten onderhouden is daarom belangrijk in je werk. Als artiest theater speel je daar waar theater gewenst is. Je maakt straattheater, speelt voorstellingen in het theater op scholen of in een buurthuis: met je act vermaak jij mensen. Je werkt  als acteur bij educatieve theatervoorstellingen op scholen. Met je voorstelling maak je maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar en bied daarbij verwerkingslessen aan.

Intakeprocedure en audities Acteur
Als je je wilt inschrijven voor de opleiding Acteur / Danser, word je uitgenodigd voor een auditie. De opdrachten ter voorbereiding vind je als bijlage bij de uitnodiging.
Meer informatie

Diploma en dan ....

Je kunt verder studeren op het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn de Toneel en Kleinskunst-
academie, de opleiding Docent Theater, de opleiding Creatieve therapie/Drama opleiding en andere sociale opleidingen.

Ook kun je na deze opleiding aan de slag als zelfstandig ondernemer. Je maakt zelf theatervoorstellingen en speelt deze bijvoorbeeld op scholen. Werken bij theatergezelschappen en kunstencentra ligt ook in je mogelijkheden.