Sounddesign | Friesland College
Let op: numerus fixus opleiding
Dit is een opleiding waarvoor maar een beperkt aantal opleidingsplekken beschikbaar is. Meld je aan voor 1 april.  Meer informatie over de toelating
Door jouw creativiteit en ideeën worden muziek en geluidseffecten helemaal te gek.

Jouw muzikale creaties zijn overtuigend en klinken naar meer. Je werkt in of voor een muziekstudio. Je plaatst microfoons en regelt de audiotechniek. Je levert een professioneel eindproduct af door opnames te editen, mixen en te masteren. Je leert componeren en arrangeren voor o.a. films, jingles, commercials en gamemuziek. Je ontwikkelt jezelf in het produceren van bijv. R&B of dance producties. Je beheerst het hele proces van muziekproducties tot in de puntjes. 

De opleiding Sounddesign

Tijdens de opleiding richt je je op het maken van arrangementen, op opname technieken en het (na)bewerken van audio.|
Dat betekent dat je gaat werken aan:

  • Componeren, arrangeren en inspelen van je eigen muziekproducties.
  • Maken van muziek en geluidseffecten voor films en reclamespots
  • Maken van muziek  mediaproducties zoals games en audiobooks.
  • Opnametechnieken (muzieksoftware, randapparatuur en microfoons)
  • Produceren van uiteenlopende muziekstijlen
  • Mixen en masteren voor CD, DVD, MP3, radio en TV producties

Dit leer je zowel op school als in de beroepspraktijk.

Daarnaast ontwikkel je jezelf in het geven van workshops. Ook leer je netwerken opbouwen en te onderhouden. 

Werken in de studio

Als sounddesigner  werktje meestal in opdracht van anderen. Dat betekent dat je te maken krijgt met deadlines. Dus heb je geen ‘9 tot 5’- mentaliteit, maar wil desnoods tot in de kleine uurtjes doorwerken om de klus op tijd af te hebben.

Je bent kritisch op je eigen werk en hebt een brede belangstelling voor verschillende muziekstijlen. Verder ben je zeer geïnteresseerd in alles wat met het vakgebied te maken heeft.

Intakeprocedure en audities Muzikant (Uitvoerend / Sounddesign)
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt, geldt er voor de opleiding Muzikant een Numerus Fixus. Er worden elk studiejaar maximaal 55 nieuwe studenten ingeschreven; 25 bij Uitvoerend Muzikant en 30 studenten bij Sounddesign. De intakeprocedure voor de opleiding Muzikant wijkt daarom af van andere intakeprocedures binnen het Friesland College. Meer informatie

Diploma en dan ...

Na de opleiding kun je aan het werk als freelancer in bijvoorbeeld recordingstudio's, mediaproductie bedrijven zoals radio en TV. 

Je kunt verder studeren aan verschillende Hbo-opleidingen zoals de Rockacademie Tilburg, de Academie voor Popcultuur en de opleiding Leisure Management in Leeuwarden.
Voor doorstroom zijn vaak extra havo-certificaten nodig die je tijdens je opleiding kunt behalen. We werken hierin samen met de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.