Bij het maken van onderwijs is altijd sprake van een ambitie. Je wilt iets bereiken met het ontworpen onderwijs dat je op zijn minst tevredenstelt. We moeten daarbij dus niet uit het oog verliezen dat het ook de moeite waard is om te onderzoeken hoe het komt dat het een succes is.
We zijn in onderwijsland gewend om het elke dag een beetje beter te willen doen. Een introductieweek, een lessenreeks, een project, een rekenmethode, beoordelingsvormen, een digitale bronnenbank of een eindkamp. Het zijn allemaal verschillende vraagstukken, maar ze hebben één ding gemeen, het gaat over onderwijs. Naast het vieren en analyseren van deze successen zijn we als onderwijsprofessionals voortdurend op zoek naar:
Wanneer alle gebruikers van door jou ontworpen onderwijs blij en tevreden zijn is dat natuurlijk een groot compliment. Wanneer daarenboven door het onderzoeken van dat onderwijs generieke kennis kan worden ontwikkeld kunnen mensen die niet direct met jouw onderwijs en onderzoek te maken hebben ook profijt hebben van de uitkomsten. Naast de opgeleverde praktijkkennis kan generieke kennis namelijk mogelijk ook ingezet worden in andere contexten en situaties.
Daartoe hebben we het idee opgevat om op onze site onderzoeken te publiceren die aan bovenstaande een bijdrage kunnen leveren. We gaan hierbij uit van het volgende model: