De organisatie

Van zorg tot techniek, van sport tot horeca. We hebben allerlei beroepsopleidingen in huis. Dat biedt kansen. Want hierdoor kunnen we zoeken naar samenwerking in allerlei combinaties, bijvoorbeeld om nieuwe wegen te openen. Zoals techniek en zorg samenbrengen in human technology. Onderwijs gericht op de toekomst. Dat is misschien wel het belangrijkste kenmerk van het Friesland College. We zijn innovatief waar het maar kan én waar het voordeel oplevert voor de student.

Wat beloven wij?

Beweging
De samenleving verandert razendsnel. Alles is in beweging. Dan kan beroepsonderwijs niet blijven stilstaan. Het moet mee in het ritme van die samenleving.

Wat moeten zelfstandige vakmensen kunnen, nu en in de toekomst? Die vraag is heel belangrijk voor het Friesland College. We volgen niet alleen ontwikkelingen, maar lopen ook graag voorop. Alles bij ons draait om modern onderwijs. Voor nu en voor de toekomst.

Praktijkgestuurd
In alle opleidingen van het Friesland College is de praktijk heel belangrijk. Steeds draait ons onderwijs om opdoen van ervaringen. In een bedrijf bijvoorbeeld of aan de hand van opdrachten uit die praktijk. Als student ontdek je dan zelf wat je nodig hebt en waaróm je iets moet leren.

Met de vragen die dan opduiken, gaan we samen aan de slag. Hoe heb ik het aangepakt? Wat ging goed? Wat kan beter en wat heb ik daarvoor nodig? Dat is reflectie, ofwel: in de spiegel kijken.

Zo ontdek je als student - vaak met een docent - wat je moet leren. En kom je bij de volgende stap: je gaat je verdiepen in een onderwerp. Ervaren, reflecteren en verdiepen maken samen ons praktijkgestuurd leren.

Wie wil jij worden?
Goed onderwijs biedt meer dan kennis. Kun je luisteren? Samenwerken? Ben je creatief genoeg om een nieuwe oplossing te zoeken? Dit zijn vaardigheden die in elk beroep en overal in de samenleving steeds belangrijker worden.

Het Friesland College leidt studenten op tot zelfstandige mensen die overal hun weg vinden. Wat is jouw talent? Waar loop jij warm voor? Bij ons kan iedere student zich maximaal ontwikkelen. In kennis, vaardigheden én persoonlijke kwaliteiten.

Iedereen telt
Bij het Friesland College nemen we iedereen serieus. Niemand raakt uit zicht. Zo kijken we in het onderwijs steeds naar wat bij jou als student past. We zorgen er ook voor dat je zelf veel te kiezen hebt, onder meer door een groot aanbod aan keuzedelen. En we horen graag wat studenten vinden van onze aanpak. Het Friesland College heeft een stevige studentenraad. Samen zorgen we er voor dat het Friesland College een school is met een open, prettige sfeer.

Samen
Goed beroepsonderwijs staat middenin de samenleving. Daarom staan de deuren van het Friesland College altijd wijd open voor wie een bijdrage kan leveren aan ons onderwijs. Onze medewerkers zijn veel buiten de deur, bij alle bedrijven en instellingen waarmee we nauw samenwerken en onderwijs maken. Zo blijven we samen ‘up to date’. En vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid hebben we vanzelfsprekend oog voor duurzaamheid en universele waarden, zoals verwoord in de Global Goals van de Verenigde Naties.

Kleurrijk
Het Friesland College is voor iedereen. In de school zie je dat overal terug in een kleurrijke bevolking met heel verschillende mensen in heel verschillende opleidingen. Net als in de echte samenleving dus, met het Friesland College als plek voor ontmoeting. In de school en ook erbuiten, want het Friesland College heeft een open blik naar de wereld en laat studenten graag naar buiten gaan om te zoeken naar kansen elders. Er valt immers een wereld te ontdekken.

Support
Soms zit het even niet mee. Vaak is een zetje van een docent dan voldoende om een student weer op weg te helpen. Als dat niet genoeg is, heeft het Friesland College professionele begeleiders dichtbij en zelfs vaak in eigen huis. Met diverse instellingen voor jeugdzorg werken we nauw samen, want we zien graag dat iedere student eruit haalt wat erin zit. Ook als het soms wat langer duurt om de beste route te vinden… Bij het Friesland College vallen dan ook weinig studenten voortijdig uit.

Supergoed
Voor studenten die heel goed willen worden en extra uitdaging zoeken, biedt het Friesland College allerlei mogelijkheden. In een excellentieprogramma is bijvoorbeeld van alles mogelijk: een rol als ambassadeur van een opleiding, onderzoek in een bedrijf of stage in het buitenland... Zo is er veel meer. En dan zijn er nog – landelijk en internationale – vakwedstrijden voor studenten die graag laten zien wat zij in hun mars hebben.

Hogerop
Veel studenten die een mooi diploma op zak hebben en goed aan het werk kunnen, leren op het Friesland College toch even door om nog beter te worden. Zo hebben wij heel wat jongeren die stapsgewijs uitkomen bij het hoogste mbo-diploma. Meer van de helft van onze studenten leert op niveau 4. Voor ‘doeners’ vanuit vmbo-t of havo 4 is zo’n opleiding ook een aantrekkelijke route naar het hbo. Bijna de helft van onze studenten op niveau 4 stroomt door naar een hogeschool.

Nieuwe wegen
Het Friesland College biedt ook beroepsonderwijs, omscholing en bijscholing aan volwassenen. Zo hebben we in FC Extra, onze school voor volwasseneneducatie, allerlei cursussen op het gebied van Nederlands en rekenen. Ook verzorgen we hier trajecten voor inburgering, die we graag combineren met een beroepsopleiding. In het Talencentrum kan jong en oud terecht voor lessen in moderne vreemde talen. En bij het VAVO (Voortgezet Algemeen Voortgezet Onderwijs) kunnen studenten alsnog met certificaten hun vmbo-t, havo of vwo afronden. Alles op weg naar een mooie toekomst…

 

Bekijk alle rechten en plichten voor jou als student bij het Friesland College in het studentenstatuut

Studentenstatuut