Friesland College Friesland College Friesland College

Gastronoom-sommelier & Leidinggevende bediening

Niveau 4 - bbl

Bossig? Notig? Tabakkig? Jij weet er alles van!

Dubbeldiploma!

De gasten kijken je met bewondering aan als je vertelt over ‘chambreren’, ‘depot’, ‘hangtijd’ en een ‘volle neus’. Je geeft uitleg over het bouquet en het aroma van een wijn en vertelt over bossige, kruidige, notige en tabakkige geuren.

Nebbiolo, Merlot, Gewürztraminer, Verdejo en Muscat? Jij weet exact waar deze druivensoorten geoogst worden en welke mooie wijnen ze voortbrengen. Maar je weet ook heel goed welke wijnen en spijzen goed met elkaar combineren.

Je bent hierin een expert die de gasten perfect adviseert bij hun keuze. Dat doe je gedreven en met liefde voor het vak. Vandaar de bewondering van jouw gasten!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als gastronoom/sommelier ben je dé specialist op het gebied van wijn en wijn-spijscombinaties. Je doet bij uitstek juiste wijnsuggesties bij gerechten en gangen. Je bent een belangrijke spil tussen de gast en de keuken. Jij weet precies hoe je een passende sfeer creëert en voor tevreden gasten zorgt.

Als leidinggevende bediening maak je de planning en stuur je medewerkers aan. Je beschikt over voldoende productkennis, gaat gemakkelijk om met allerlei soorten gasten en kunt goed luisteren.

Je doet voorstellen voor het aanpassen van de menu- en wijn/ drankenkaart. En je vraagt offertes op, selecteert leveranciers, bestelt en beheert de voorraad en overlegt met de restaurantmanager.

Waar kun je werken?

Als gastronoom-sommelier & leidinggevende bediening werk je vooral in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven. 

De opleiding

Dubbeldiploma
Met deze opleiding haal je twee diploma's! Je schrijft je in voor de opleiding Gastronoom/sommelier en doet voor het diploma Leidinggevende bediening enkele extra onderdelen.

Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gastronoom/sommelier gewoon mogelijk. Mocht je uit willen stromen met alleen het diploma Leidinggevende bediening, dan schrijven we je tijdens het traject over. Er zit een grote overlap in de beide diploma’s. Voor die onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.

Bbl (werken en leren)

Deze opleiding kun je als bbl-opleiding volgen. Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is een combinatie van werken en leren. Je werkt vaak vier dagen per week in een erkend leerbedrijf en gaat een dag per week naar school.

Twee diploma's! 
Je schrijft je in voor de opleiding Gastronoom/sommelier en doet voor het diploma Leidinggevende bediening enkele extra onderdelen.

Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gastronoom/sommelier mogelijk. Wil je uitstromen met alleen het diploma Leidinggevende bediening, dan schrijven we je tijdens het traject over. Er zit een grote overlap in de beide diploma’s. Voor die onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte onderdelen:

  • gastronomie
  • wijn-spijscombinaties
  • tafelbereidingen en bewerking
  • culinaire en gastronomische thema's
  • veel praktijk met onder andere wild, schaal- en schelpdieren, kaviaar en champagne
  • masterclasses en demonstraties
  • management en leidinggeven
  • financieel management
  • brandpreventie, brandbestrijding en communicatie (BHV)

Specifieke onderdelen Gastronoom/sommelier:
Voor jou als gastronoom/sommelier is specialistische kennis van drank, wijn en spijs en de combinatie daarvan je handelsmerk. Hoe beter je in staat bent de gast te informeren en mee te nemen in de juiste beleving, des te meer succes je hebt. Je moet je daarvoor verdiepen in smaakprofielen, afkomst herkomst van producten, grondsoort terroir en klimaat van wijnen. Ook moet je het fijne weten van het productie- en vinificatieproces. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en zet deze om in voorstellen voor je gasten.

Specifieke onderdelen voor Leidinggevende bediening
Als leidinggevende bediening heb je een aantal extra verantwoordelijkheden waaronder op het financiële vlak. Je zorgt ervoor dat je activiteiten ook commercieel effectief zijn, zodat je de belangen van zowel de klant als het bedrijf dient. Je leert op school hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf. Ook leer je hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Je hebt een werkplek in het vakgebied die geschikt is om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren en bent in het bezit van het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3).

EVC's
Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's) en de daarbij verplichte instaptoets.

Naast goede basiskennis van en werkervaring in het vakgebied is een juiste houding belangrijk: je bent representatief, hebt een open houding en kunt goed met mensen omgaan.

Verkort traject (2 jaar)
Bezit je veel kennis en heb je veel werkervaring dan kun je de opleiding eventueel in twee jaar afronden.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Extra kosten

Het halen van twee diploma’s zelf kost niets extra.
Wel heb je materialen nodig om de opleiding te kunnen volgen en worden er verschillende excursies aangeboden.

€ 1.395,- (excursies etc.)

Studenttevredenheid
- landelijk 6,6
Percentage geslaagde studenten
landelijk 73%
Doorstroom naar hbo
0% landelijk 18%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Gastronoom Sommelier
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan, Leeuwarden
Studieduur
4 jaar
Leerweg
bbl