Via mbo naar hbo, lekker praktisch!

Via mbo naar hbo, lekker praktisch!

Je wilt naar het hbo en je zit in 4 vmbo-t en kunt kiezen voor havo of mbo of je zit in 4 havo of hoger en twijfelt of je op de juiste plek zit

Bekijk gelijk ons opleidingsoverzicht

Kies dan voor de route mbo-hbo

De voordelen op een rijtje:

• Je leert snel en veel, omdat je leert en ervaart in de praktijk
• Je ontdekt snel of een vak écht bij je past
• Leren is leuk, want je leert over het vak wat jou interesseert
• Je hebt op het hbo meteen al een voorsprong op havisten door jouw mbo-ervaring en kennis van het vak
• Soms krijg je vrijstelling op het hbo vanwege je mbo-ervaring

De ervaringen van Dylan, Sanne en Mark

Ontdek waarom Sanne, Dylan en Mark blij waren met hun keuze om via het mbo naar het hbo te gaan:

In mijn mbo-tijd ben ik veel zelfverzekerder geworden
Dylan: “Ik heb de opleiding Filiaalmanager detailhandel op het mbo gevolgd en daarna de studie docent Economie op het hbo. Op persoonlijke ontwikkeling had ik echt een voorsprong op mijn klasgenoten in het hbo. In mijn mbo-tijd bij het Friesland College ben ik echt veranderd van een stille jongen naar een zelfverzekerd persoon die voor zichzelf opkomt. Dat heeft me enorm geholpen tijdens mijn hbo-studie.”

Op het mbo ontdekte ik dat ik wilde doorleren voor fysiotherapeut
Sanne: “Tijdens mijn opleiding Sport- en bewegingscoördinator had ik een hele leuke tijd. Door de vakken sportmassage en fitness ontdekte ik dat ik graag wilde doorleren voor fysiotherapeut. Met mijn CIOS-opleiding was het gemakkelijker om deze hbo-opleiding te kiezen. Ik had al kennisgemaakt met het vak. Dat doe je op de havo niet. Daar kreeg ik meer algemene theoretische vakken zoals biologie, lichamelijke opvoeding en scheikunde. Op het mbo leer je zelfstandig werken en heb ik al praktijkervaring opgedaan als masseur. Hier heb ik veel aan gehad.”

Met mijn havo-achtergrond kon ik de mbo-opleiding eerder afronden
Mark: “Na de havo vond ik het als zeventienjarige best een grote stap om meteen naar het hbo te gaan. Ik koos voor een mbo-opleiding in transport & logistiek en dat is mij prima bevallen. De opleiding zelf was een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk. Dat wat je leerde op school kwam ook weer terug in de stageopdrachten. En wat ik in de praktijk leerde, kon ik weer gebruiken in de lessen. Door mijn havo-achtergrond kon ik de mbo-opleiding een jaar eerder afronden. Het grote voordeel vind ik dat ik door de praktijkervaring weet wat er in een organisatie gebeurt. De havisten vinden het veel lastiger om zich een voorstelling te maken van een productieproces en het logistieke idee erachter. Ik ben daarna logistiek & economie gaan studeren en ben nog steeds blij dat ik deze route heb gekozen!”

Bekijk al onze opleidingen