Leerweg kiezen: bol of bbl

Bij het Friesland College vind je mbo-opleidingen in 2 leerwegen: bol of bbl. Bij sommige opleidingen kun je zelf een leerweg kiezen, bij andere opleidingen is er maar 1 leerweg. Een leerweg gaat over de manier waarop je leert. Het is dus belangrijk dat je niet alleen bedenkt of een opleiding bij je past, maar ook de leerweg. We leggen je graag meer uit over de leerwegen.

Bol: school en stage of de praktijkroute

Binnen de bol-leerweg zijn allerlei varianten, elke opleiding kan voor een deel zelf beslissen hoe ze het onderwijs aanbieden. We beschrijven hier 2 uitersten, maar kijk vooral bij de opleiding die je wilt gaan om te zien hoe het daar zit!

School en stage

Doe je een opleiding in deze bol-variant, dan werk je vaak in leereenheden. Dat zijn periodes van 5 of 10 weken, waarin je werkt aan opdrachten uit de praktijk. Omdat de opdrachten uit de praktijk komen, weet je altijd waaróm je iets moet leren. Je gaat meestal direct aan de slag in een groepje, met hulp van docenten. Je gaat ook al snel stagelopen, zodat je alle dingen die je leert nog eens op een andere manier tegenkomt.

Praktijkroute

Sommige opleidingen bieden de praktijkroute aan. Je volgt je opleiding, dus zowel theorie als praktijk, dan grotendeels buiten school, bij een bedrijf waarmee het Friesland College samenwerkt. Het is wel anders dan bbl, want je werkt niet voor het bedrijf. Je leert er een vak! De praktijkroute is voor elke student anders. Een coach en docenten van school werken samen met de begeleiders van het bedrijf waar je leert, om je te helpen de perfecte route te kiezen.

 

 

Bekijk alle bol-opleidingen van het Friesland College.

Bbl: werken en leren

Wil je geld verdienen terwijl je leert? Dat kan met een bbl-opleiding. Je hebt dan een arbeidscontract voor minimaal 20 uur per week, en volgt 2 dagdelen onderwijs. Dat kan overdag of ‘s avonds zijn. Daar leer je over het vak, volg je algemene vakken en keuzedelen. Dat wat je op school leert, pas je tijdens je werk direct toe in de praktijk. Je moet zelf een baan regelen bij een bedrijf dat geschikt is om een bbl-traject te begeleiden, bijvoorbeeld op stagemarkt.nl.

 

Bekijk alle bbl-opleidingen van het Friesland College.