Doordat je werken en leren combineert, pas je de theorie die op school aan de orde komt meteen toe in de praktijk. Op deze manier werk je toe naar een erkend mbo-diploma en heb je ondertussen toch al een inkomen. Daarnaast willen werkgevers in veel gevallen (een deel van) de studiekosten voor hun rekening nemen, zeker in de sectoren waar veel vraag is naar medewerkers. Denk aan de zorgsector, horeca en techniek. Dus, waar wacht je nog op? Daag jezelf uit en meld je aan voor een bbl-opleiding!
Kijk hier voor een overzicht van alle bbl-opleidingen van het Friesland College.
Techniek
Zorg, Service & Welzijn
Bbl-opleidingen Commerciële dienstverlening
Bbl-opleidingen Creatieve industrie en Pedagogisch werk (D'Drive)
Meer informatie over bbl
Niveaus en duur
Ook in bbl-opleidingen herken je de mbo-niveaus 1 tot en met 4, van assisterend tot specialist. Heb je al een mbo-opleiding op bijvoorbeeld niveau 2 dan kun je ook kiezen om door te gaan naar niveau 3. Over het algemeen duurt een niveau 2-opleiding 1-2 jaar, niveau 3 duurt 2-3 jaar en niveau 4 neemt 3 tot 4 jaar in beslag. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring kun je soms sneller door een opleiding.
Leerbedrijf
Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn. Zo weet je zeker dat je er een goede opleiding kunt krijgen. Vraag bij het bedrijf of bij de instelling waar je werkt of ze erkend zijn.
Voor de bbl-opleiding is het nodig dat je een arbeidsovereenkomst hebt met een bedrijf of instelling die past bij je opleiding. Heb je deze nog niet, dan kan school je hiermee soms helpen. Tussen de school, het leerbedrijf en jou wordt vervolgens een praktijkovereenkomst gesloten waarin de rechten en plichten staan van alle betrokken partijen.
Salaris
Wat je verdient hangt onder andere af van het aantal uren dat je werkt, de sector, het niveau en je leerjaar. In de opleidingsperiode zul je nog niet het salaris verdienen dat bij je uiteindelijke diploma hoort.