Ontdek wat ondernemerschap voor jou kan betekenen!

Voor jezelf beginnen? Werken aan je ondernemende vaardigheden? Ondernemerschap is hét loket voor ondernemerschap en talentontwikkeling binnen het Friesland College. Samen met bedrijfsleven en docenten bieden wij een uitdagende en inspirerende leeromgeving waar onderwijs en arbeidsmarkt elkaar ontmoeten en versterken.

Ondernemerschap is de verbindende schakel voor studenten, docenten en bedrijfsleven. Ontdek hier verder wat wij voor jou kunnen betekenen.

Keuzedelen

Wie na de opleiding aan het werk gaat, kan zich met de keuzedelen onderscheiden van de medestudenten. Iedereen kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept. Hieronder lees je meer over de verschillende keuzedelen die je kan volgen bij Ondernemeschap.

Ondernemend vakmanschap

Een eigen zaak starten? Voor je zelf beginnen als zzp’er? Of ben je al ondernemer?
In het keuzedeel “Ondernemend vakmanschap” leer je alle kneepjes van het vak rondom het opzetten van een eigen zaak. Je ontdekt wat jouw passie is en hoe je hiermee kan ondernemen. Je gaat aan de slag met het schrijven van een marketingplan, het ontwerpen van visitekaartjes, het zoeken naar de juiste communicatiekanalen, het in kaart brengen van je doelgroep tot écht boekhouden.

Ondernemend gedrag

Vind jij het belangrijk om succesvol te zijn? Je kansen optimaal te benutten en het beste uit jezelf halen?
Tijdens het keuzedeel “Ondernemend gedrag” ga je zowel zelfstandig als in een groep aan de slag. Aan de hand van rollenspellen, testen, groepsopdrachten en een stukje theorie leer jezelf nog beter kennen. Je ontdekt waar je talent ligt, hoe je functioneert in een team en wat je sterke en minder sterke karaktereigenschappen zijn. Je gaat werken aan je sociale en ondernemende vaardigheden zodat je je talenten optimaal kan benutten tijdens je studie, stage, verdere loopbaan en in je privé leven.

Oriëntatie op ondernemerschap

Wil jij je ondernemende kwaliteiten ontwikkelen en ontdekken of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is?
Dit keuzedeel is gericht op het ‘proeven’ aan ondernemerschap. Je maakt kennis met de basisbeginselen van ondernemen en de verschillende ondernemingsvormen. Denk hierbij aan: ‘hoe kan ik een onderneming starten’, ’hoe kan ik een onderneming runnen’ en ‘past het ondernemerschap wel of niet bij mij’? Met deze vragen ga je aan de slag zodat ook jij kan ontdekken of jij het in je hebt om (zelfstandig) ondernemer te worden. Je maakt kennis met de praktijk, ontmoet inspirerende ondernemers en leert alles rondom online profilering en netwerken.

Enterprijs

De enterprijs is de Friese studentenstartupcompetitie om jouw bedrijf te pitchen aan een publiek vol ondernemers, scholen en overheden. Wil jij meer weten over de Enterprijs of hieraan deelnemen? Hier lees jij alles over de Enterprijs.

Netwerken

Ondernemerschap binnen het Friesland College heeft een breed netwerk, en deze blijft groeien. Hieronder vind je een actueel overzicht van de desbetreffende organisaties. Je kunt ze zelf benaderen natuurlijk, maar wij kunnen ook bemiddelen.

 • BeStart
 • De Commerciële Club Leeuwarden
 • Founded in Friesland
 • Frack (Fryslân Hackerspace)
 • Friese Zaken
 • Innofest
 • Innovatiepact Fryslân
 • Inqubator Leeuwarden
 • MentorProgramma Friesland
 • Ondernemerskring Heerenveen (OKH)
 • Sameen
 • Smartwurk
 • Ynbusiness
Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten beschikbaar