Extra ondersteuning

Het Friesland College heeft oog voor iedere student. Wij vinden een open en veilige omgeving dan ook heel belangrijk. Daar begint alles mee. Als je wat nodig hebt, kun je meestal terecht bij je coach.

Soms heb je meer nodig dan een goed gesprek met je coach. We geven een aantal voorbeelden.

Je hebt een speciaal rooster nodig, omdat je aan topsport doet. Of misschien heb je problemen thuis, waardoor je op school achterstanden oploopt. Zelfs even niet naar school kunt. Het kan ook zijn dat je helemaal niet meer weet of je wel op de goede weg zit. Of dat je schulden hebt.

Waar je ook mee zit, je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Bij het Friesland College bieden we support met ervaren specialisten die samen met jou de beste weg zoeken.

Passend onderwijs

Je hebt extra ondersteuning nodig om je studie te kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie of dyscalculie hebt, omdat je last hebt van faalangst, omdat je een beperking of aandoening hebt, of een andere reden. Het Friesland College biedt allerlei vormen van extra hulp en begeleiding om je studie te kunnen volgen.

Extra ondersteuning Nederlands en rekenen

Als je moeite hebt met Nederlands of rekenen, kun je extra ondersteuning vragen. Vaak krijg je dan extra lessen in een groep. Dit geldt bijvoorbeeld voor studenten die hun eerste examen niet (volledig) hebben behaald en hun kennis willen bijspijkeren. Een examentraining is ook mogelijk. En als het gaat om heel specifieke leerproblemen, zoeken we een oplossing op maat.

Contact- en vertrouwenspersoon

Iedere school binnen het Friesland College heeft een eigen contactpersoon studentenzorg, voor vragen waarmee je niet bij je coach terecht kunt en wel extra support nodig hebt. Gaat het om intimidatie, pesten, discriminatie of ander ongewenst gedrag op school of in je stage? Het Friesland College heeft onafhankelijke vertrouwenspersonen die je dan kunnen bijstaan. 

School Als Werkplaats (SAW)

Coaches van het Friesland College en hulpverleners van het diverse grote organisaties werken bínnen de school nauw samen, om snel te reageren als zaken mis dreigen te gaan. Professionele SAW-hulpverleners zijn geregeld in de klassen en gemakkelijk aan te spreken. Hoe sneller je een probleem aanpakt, hoe beter het immers is. Ook als er echt iets aan de hand is, kan een SAW’er goed helpen. Door deze samenwerking - uniek in Nederland - hebben we steeds mensen in de buurt om je bij te staan, als het nodig is. Dat werkt! Een op de zeven studenten van het Friesland College heeft contact met een SAW-medewerker.  

» Meer informatie over School Als Werkplaats (SAW)

Pitstop

Studenten die vast dreigen te lopen of zijn vastgelopen in een opleiding, krijgen bij Pitstop een time-out van zes weken om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Dit programma helpt je om een nieuwe start of doorstart te maken, aan de hand van opdrachten die zijn afgestemd op jouw eigen doelen. Opzet is dat je in maximaal zes weken het traject doorloopt en met nieuwe motivatie verder gaat in je opleiding.

MBO Rebound Fryslân

Als je tussen de 16 en 23 jaar oud bent en je opleiding door een optelsom van problemen even niet lukt, biedt MBO Rebound Frysân een veilige plek om buiten de school te werken aan een stevige basis voor de toekomst. Je krijgt hier deskundige begeleiding, op weg naar een vervolg in je opleiding of een ander traject. In deze Rebound werken het Friesland College, ROC Friese Poort en Aeres MBO Leeuwarden samen.

Ontmoetingscentrum Jonge Ouders

Als je zwanger bent of al een kind hebt, is dat niet altijd gemakkelijk te combineren met een beroepsopleiding. Met vragen of om gewoon eens meiden en jongens te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten, kun terecht in ons speciale ontmoetingscentrum vlak bij de campus in Leeuwarden. Je loopt er gemakkelijk even binnen.

» Meer informatie over Ontmoetingscentrum Jonge Ouders

Jongeren Informatie Punt (JIP)

Met persoonlijke vragen over studiefinanciering, schulden, wonen en noem maar op kun je terecht bij dit informatiepunt. Je spreekt hier met studenten, want JIP is een officieel leerbedrijf dat samenwerkt met het Adviescentrum, Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) en de studentenraad. JIP zit in het atrium van Triangel in Leeuwarden en in Sportstad Heerenveen.

Topsport

Als (aanstaande) topsporter heb je ruimte nodig om te trainen en wedstrijden te doen. Dan kan het best gebeuren dat je niet altijd alle delen van je opleiding kunt volgen. Dan zoeken we bij het Friesland College een opleidingstraject, dat bij jouw programma past. Zo kun je toch je mbo-diploma halen op een niveau dat bij jou past. 

» Meer informatie over Topsportregeling en Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO)

Loopbaanadvies en studiekeuze

Is jouw mbo-opleiding niet wat je ervan verwachtte? Kom dan, liefst samen met je coach langs op ons inloopspreekuur, dagelijks van 11.30-12.30 uur op de Servicepleinen in Leeuwarden en Heerenveen. Of stuur een mail naar: loopbaanadvies@fcroc.nl. Verken je opties met één van onze adviseurs. Je ouders zijn ook van harte welkom.