Ons onderwijs: zo doen we het

Denk je erover om een opleiding of cursus van het Friesland College te volgen? Dan ben je vast benieuwd hoe we ons onderwijs geven. We vertellen het je graag!

Over het mbo

Volg je een mbo-opleiding, dan leer je een beroep, zoals verpleegkundige of timmerman. Bij het Friesland College heb je mbo-opleidingen met verschillende leerwegen en op alle mbo-niveaus. Zo is er altijd een opleiding die goed bij je past.

We vinden het op het Friesland College heel belangrijk dat je zo veel mogelijk leert door te doen. Dat noemen we praktijkgestuurd leren, en dat verloopt eigenlijk steeds volgens een vaste cyclus: ervaren, verdiepen en weer ervaren. In de hele cyclus houd je zelf in de gaten wat goed gaat en beter kan, dat noemen we reflecteren.

Je gaat eerst aan de slag, zodat je ervaart welke dingen je nog moet leren. Je reflecteert dus op basis je ervaring, en op de vlakken waar het beter kan, ga je je verdiepen. Dat kan op allerlei manieren. Tot slot ga je in de praktijk weer ervaren wat dankzij het verdiepen nu beter gaat.

Praktijkgestuurd leren betekent dat je snel in de echte wereld aan de slag gaat en dan leert van de dingen die je tegenkomt. Natuurlijk is theorie ook belangrijk, maar we willen je vooral laten zien waarom je iets moet leren.

Meer over praktijkgestuurd leren

Leerweg kiezen: bol of bbl

Niet iedereen leert op dezelfde manier. Daar hebben we bij het Friesland College rekening mee gehouden, dus kun je bij sommige opleidingen kiezen welke manier het beste bij je past: bol of bbl. Bij elke opleiding heb je een deel theorie en een deel praktijk.

Toelatingseisen op 4 niveaus

We hebben opleidingen op alle mbo-niveaus, die onderling vaak goed op elkaar aansluiten. Welk niveau het beste bij je past hangt onder andere af van wat je hiervoor gedaan hebt en wat je wilt. De toelatingseisen verschillen per niveau.

Wat kost een mbo-opleiding?

De exacte kosten van een mbo-opleiding verschillen per opleiding . Een deel van de kosten bestaat uit lesgeld, er zijn kosten voor verplicht lesmateriaal en er zijn vrijwillige kosten.

Na het mbo: werken of verder leren

Je kunt binnen het Friesland College makkelijk verder leren, bijvoorbeeld van een entree-opleiding naar een opleiding op niveau 2. Heb je een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4? Dan kun je daarna naar het hbo. Je kunt met een mbo-diploma natuurlijk ook aan het werk.

Opbouw van een mbo-opleiding

Elke mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. In het basisdeel krijg je onder andere de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Dat laatste vak gaat over jouw rol in de maatschappij. Andere vakken in het basisdeel kun je breed gebruiken in de richting waarvoor je wordt opgeleid.

Het profieldeel gaat vooral over je toekomstige beroep. Dus als verpleegkundige leer je in het profieldeel bijvoorbeeld hoe je zorgvragen herkent. Terwijl je als timmerman in het profieldeel bijvoorbeeld leert hoe je kozijnen maakt.

Tot slot kies je tijdens je opleiding nog een aantal keuzedelen. Je coach helpt je met kiezen uit ons brede aanbod. Het niveau van je opleiding bepaalt hoeveel tijd je moet besteden aan keuzedelen. Zo hoef je bij een entree-opleiding maar 1 keuzedeel van 240 uur te kiezen, terwijl je op niveau 4 tot wel 720 uur moet vullen met keuzedelen. Je doet aan het eind examen in het keuzedeel, en het resultaat telt mee voor je diploma.

Je ziet bij de opleiding van je keuze welke vakken je gaat volgen en vaak ook uit welke keuzedelen je kunt kiezen.