Yustina is afgestudeerd!

18 mei 2022

Ze was geen student van het Friesland College, maar wel een beetje… In het kader van een sponsorprogramma dat werd bedacht door oud FC-studente Denise Stinstra, ondersteunde de school Yustina So'o Maetiemyus in Indonesië in haar opleiding tot sportleraar. Onlangs heeft ze haar diploma gehaald. 

Begin 2017 kwam Yustina in aanmerking voor een studiebeurs van stichting Amurang, die er al jaren voor zorgt dat studenten van het Friesland College een uitdagende stage kunnen doen in Noord-Sulawesi. Yustina wou verder in de sport, maar haar familie kon dat niet bekostigen. Studiefonds Amurang dat altijd sponsors zoekt in dezelfde richting als de studie, bood uitkomst. Vanuit het CIOS gingen immers verschillende FC-studenten naar Sulawesi voor een stage. Dus ‘adopteerde’ het Friesland College Yustina als student. 

Ze haalde heel veel plezier uit lessen als volleybal, voetbal, basketbal, tafeltennis en badminton.  Wat haar minder lag, was het vak Statistiek. Dat gaat om datamanagement. Daarbij vond ze het lastig om de formules te onthouden. Dit was belangrijk om een valide onderzoek uit te voeren. “Ondanks die moeilijke vakken heb ik mooie momenten mogen ervaren op de campus. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en had een goede band met de docenten. “ 

Na drie jaar studie ging ze op voor haar eindstage. Yustina had in eerste instantie een stageplek bij haar voormalige senior high school Katolik Santa Rosa De Lima in Tondano. Maar door het coronavirus sloot de school haar deuren en werden lessen verzorgd vanuit huis. Daardoor werd haar scriptie ook tijdelijk stil gelegd. Uiteindelijk besloot Yustina om deze te schrijven voor een andere school. Met goedkeuring van de directeur ging zij aan de slag bij Senior High School Katolik Santa Familia in Tomohon.

Het laatste semester viel haar zwaar. “Ik had bijna opgegeven. Maar na een motiverend gesprek met mijn ouders heb ik toch de moed weer bij elkaar geraapt om mijn scriptie af te maken.” Met succes. Op 31 maart 2022 studeerde Yustina af. Het was jammer dat haar ouders niet bij de diplomering konden zijn, vanwege het nog altijd heersende coronavirus. Maar dat doet niets af aan het heuglijke feit: Yustina heeft haar diploma gehaald. De laatste regels in haar sponsorverslag: “Ik wil het Friesland College enorm bedanken voor hun steun. Daardoor heb ik mijn droom nu echt gerealiseerd!” 

Meer informatie over het studiefonds van stichting Amurang