Wervelende Dance Battle in De Harmonie | Friesland College

Wervelende Dance Battle in De Harmonie

Geplaatst op 21 november 2014

Dansen is hip en hot, zeker bij de jeugd. Eens te meer bleek dat op dinsdag 18 november in Stadsschouwburg De Harmonie. De Aegon-zaal zat tjokvol met leerlingen van het basisonderwijs die - al dan niet in gezelschap van hun ouders, zusjes en broertjes - afgekomen waren op het spektakel Dance Battle 2014. Een jaarlijks terugkerend evenement waarin leerlingen van groep 7 van Leeuwarder basisscholen met elkaar de strijd aangaan over wie zich een jaar lang ‘de beste dancecrew’  van de gemeente mag noemen.

Coaching door D'Drive
Organisatie was in handen van D’Drive en Kunstkade Leeuwarden, waarbij studenten en een dansdocent van de opleiding Artiest Dans van eerstgenoemde organisatie onder meer de coaching voor hun rekening namen tijdens de spannende voorrondes in oktober. Van de meer dan dertig deelnemers wisten uiteindelijk achttien de finale te bereiken in De Harmonie.  Een finale die niet minder spannend was: de danseresjes en dansertjes bleken zeer aan elkaar gewaagd.

Achttien winnaars
Als enthousiasme, inzet en dansvreugde de enige criteria geweest waren, dan had de Battle achttien winnaars gekend. Op basis van thematiek, technische vaardigheden, synchronie en schouwspel waren echter de uiteindelijke winnaars de Beyoncés, John Travoltas en Michel Jacksons van de Vossenburcht met hun voorstelling ‘Freeday’. Eervol tweede werd de Leeuwarder Schoolvereniging met ‘Who are you’ en de ‘Dreamdancers’ van de Prins Mauritsschool legden beslag op het brons.

Kunst en cultuur
Belangrijker dan deze statistiek is echter dat zowel deelnemers – toch vaak niet ouder dan tien,
elf jaar – en toeschouwers op een leuke en wervelende manier in aanraking zijn gekomen met cultuur en de kunst van het bewegen. Dat dansen hip en hot is, dat was deze dinsdag in De Harmonie beslist een understatement.