Weer ‘live’ les in Maeykehiem

7 september 2020

Maeykehiem, dat zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, en het Friesland College toveren wekelijks de sportzaal van de instelling in Sint Nicolaasga om tot leslocatie. Hier krijgen maximaal veertien FC-studenten ‘live’ les volgens alle richtlijnen van het RIVM. En dat is heel prettig, na een half jaar van deze leerwerkplaatsen online.

Stagiaires van de BOL- en BBL-opleiding kunnen hier samen op maandag drie uren per week aan de slag. Op Maeykehiem lopen op dit moment achttien studenten van het Friesland College stage. Ook eerstejaars studenten die straks op Maeykehiem starten, kunnen in de werkplaatsen ‘op locatie’ vast kennismaken met de instelling.

Risico’s beperken
Het lokaal dat onder andere omstandigheden beschikbaar is, was nu te klein. In een andere instelling was ook geen optie. Maeykehiem wil de risico’s op besmetting zo klein mogelijk houden en hier past bij dat stagiaires hier zo weinig mogelijk in contact mogen komen met studenten op andere instellingen. Dat zou ook gebeuren bij lessen op school.

Daarom rolt Maeykehiem nu wekelijk tapijten uit in de sportzaal, waar het Friesland College tafels en stoelen heeft neergezet, de wifi heeft uitgebreid en maatregelen heeft genomen voor een goede ventilatie en ontsmetting. En naast de twee docenten die nu betrokken zijn bij de begeleiding van studenten in Maeykehiem, is nu ook een docent verpleegkunde beschikbaar om hier vaardigheidslessen te verzorgen.

Toch verder komen
Voor Maeykehiem is het leslokaal een investering. Trijn van der Meulen, bestuurder: ‘Stagiaires zijn voor onze organisatie heel belangrijk. Dat geldt voor de hele zorgsector, want we hebben - nu en straks – veel goede mensen nodig. Dan is het ook aan ons om samen met de school te kijken naar hoe we toch verder kunnen in een moeilijke situatie.’

Zo kijkt Ida van Marion, directeur van de FC-school voor Zorg, Service en Welzijn, ook graag naar oplossingen. ‘Dat is een gezamenlijk belang. Van onze studenten en van de zorg, die steeds heel hard goed opgeleide medewerkers nodig heeft. Ook morgen, overmorgen en de komende jaren.   

Op de foto: les in vaardigheden, ook met het mondkapje. Omrop Fryslân was maandag op bezoek bij Maeykehiem en sprak er onder meer ook met FC-docente Lean van Eekelen. Lees hier het artikel 'Studenten krijgen weer fysiek les op stageplek bij zorginstellingen'