Week van de Liefde: liefde voor elkaar én voor jezelf

17 februari 2023

Zijn wie je bent. Dat was het thema van de Week van de Liefde. Waar het op Valentijnsdag vaak draait om rozen, chocola en geheime aanbidders, is het net zo belangrijk om lief te zijn voor  jezelf. Het Friesland College besteedde daarom vanuit project Gezonde School deze week ruim aandacht aan seksualiteit, relaties en zelfliefde. Hier heeft iedereen een andere kijk op. Juist goed dus om erover te praten en taboes te doorbreken, want dat maakt ‘zijn wie je bent’ vast een stuk makkelijker. Van hartjesballonen en informatiekraampjes tot interessante gastlessen, er was van alles te beleven…  

Zelfliefde op papier

De week begon met een gastles van Stjoer. Een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt het stuur in eigen handen te nemen, wanneer zij te maken hebben met psychische- en/of sociale kwetsbaarheid. Ervaringsdeskundigen Coco (24) en Sanne (21) vertelden over hun heftige levensverhalen. Gedachtes als ‘ik ben waardeloos’ en ‘het zal wel aan mij liggen’ zorgden ervoor dat zij hun zelfliefde verloren. Maar door hulp van anderen en aan zichzelf te werken, wisten ze deze gedachten uit te sluiten en konden zij zichzelf weer op nummer één zetten.

Hierbij speelde zelfliefde een belangrijke rol, al is dat niet altijd even makkelijk. Daarom vroegen zij de studenten om samen na te denken over manieren hoe je jezelf lief kan hebben. ‘Leuke dingen doen’, ‘jezelf en anderen complimenten geven’ en ‘tijd voor jezelf nemen’. Alles werd in een woordweb gezet. Vervolgens maakten de studenten moodboards over wat zelfliefde voor hen betekent. Zorgvuldig knipten zij quotes en afbeeldingen uit de stapel magazines.

In deze laagdrempelige setting ging het gesprek met de ervaringsdeskundigen verder. Voor sommige studenten een echte eyeopener: “Ik vind het bijzonder om te horen dat mensen dit soort dingen meemaken. Dat herinnert me weer aan dat je niet te snel moet oordelen.” Na afloop mochten de studenten hun moodboard toelichten. Want het concretiseren van wat jou gelukkig maakt, is al een stap in de goede richting.

Flyers, armbandjes en condooms

Dinsdag en woensdag waren er zowel in Heerenveen als Leeuwarden infokraampjes te vinden, bemand door enthousiaste studenten van Zorg, Service en Welzijn. Zij gingen onder meer in gesprek over mogelijkheden tot ondersteuning bij vragen of problemen op het gebied van seksualiteit en identiteit. Maar het was ook feestelijk: beplakt met hartjesballonnen en een regenboogvlag deelden zij condooms en armbandjes uit, wat zorgde voor een gezellige drukte.

Blootnodig

Nog een interessante gastles was die van Blootnodig. De stichting die zich inzet voor Positieve Sekseducatie kwam donderdag langs in Heerenveen om met de studenten in gesprek te gaan over seksualiteit, grenzen en wensen. Door de stoelen in een kring te zetten, het gebruik van naambordjes en leuke voorstelronde zorgden trainers Bram en Lotte voor een open en veilige sfeer in het lokaal.

De gastles begon met een minuut waarin de studenten alle woorden mochten noteren die zij associeerden met seksualiteit. Het doel? Om de woorden maar gewoon te zeggen. Vanaf daar gingen ze de dialoog aan middels een persoonlijk verhaal van Lotte en opdrachten over mogelijke situaties. Vragen als: ‘Gebeurt het gewoon als je zoent? Of moet je dat eerst vragen?’ en ‘Als je samen in één bed slaapt, moet je dan altijd seks hebben?’ werden besproken. Iedereen met een eigen visie. Want, iedereen heeft andere grenzen en wensen. Niet altijd makkelijk om deze aan te geven, maar door het stellen van vragen help je niet alleen elkaar, maar ook jezelf.

Bekijk hier de foto's