Wat kun je zélf doen? Grote projectdag voor jongeren in Fries mbo

6 april 2023

Een buslijn die is geschrapt, slecht verlichte fietspaden of te weinig woningen in dorpen, waardoor je straks misschien weg moet om voor jezelf een plekje te vinden. Dit zijn allemaal onderwerpen, waar jongeren in hun dagelijks leven tegenaan lopen en waar de lokale overheid veel invloed op heeft. En moet je dan maar afwachten? Nee, je kunt zélf ook wat doen… Dát is de boodschap van een grote projectdag, waarin vierhonderd studenten van ROC Friese Poort en Friesland College samen aan de slag gaan met problemen die zij zelf hebben ingebracht.

Op donderdag 13 april 2023 gaan jongeren in De Harmonie in Leeuwarden een middag zoeken naar een slimme aanpak voor allerlei problemen, vooral om te merken dat democratie van iedereen is. Hoe kun je zelf iets in beweging zetten? Wat kan ík doen? Als organisatie van jongeren die politiek dichterbij wil brengen, zorgt Tienskip voor raadsleden, wethouders, ambtenaren én burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden om hen met inspirerende begeleiding ook echt op weg te helpen.

Tienskip organiseert dit event met docenten burgerschap van het Friesland College en ROC Friese Poort, die samengaan in Firda. Dit past uitstekend bij wat wij voor ogen hebben bij het vak, aldus Mathijs de Jong en Alinda Kiel. Opzet is dat studenten tijdens de projectdag in groepen aan de slag gaan, met uiteindelijk een verkiezing van het allerbeste idee. Dat krijgt zeker een vervolg. Maar de ervaring is dat ook andere groepen geregeld doorgaan, vertelt Jeppe Kok van Tienskip in een klas met zo’n veertig studenten Onderwijsassistent van ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Wat moet aan de orde komen tijdens de komende projectdag? Eerdere acties hebben al aardige resultaten gehad, aldus Jeppe. Een meldpunt voor intimidatie op straat bijvoorbeeld, en betere verlichting voor een fietspad. ‘Zo concreet kan het zijn.’

De aanstaande onderwijsassistenten hebben best wat onderwerpen, waar ze graag mee aan de slag gaan. Overvolle bussen bijvoorbeeld, waarin je als sardientjes staat opgepropt. Meer lantaarnpalen, stagevergoeding in alle opleidingen, aandacht voor mentale gezondheid bij jongeren en aanpak van stankoverlast in Burgum. Het komt allemaal op de lijst voor:

Donderdag 13 april
Van 12.00 tot 16.30 uur
Harmonie (Leeuwarden)

Voor studenten die zichzelf willen opgeven voor deze projectdag, is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstelling? Meld je dan uiterlijk op maandag 10 april aan via www.tienskip.nl/mbo

Tienskip